ГоловнаЕкономікаДержава

На розмір "зелених" інвестицій в Україну впливає тариф, - юрист

Arzinger розкритикував розпорядження про зниження "зеленого" тарифу

На розмір "зелених" інвестицій в Україну впливає тариф, - юрист
Фото: rencentre.com

Розпорядження Кабміну "Про удосконалення системи розрахунків за електричну енергію з альтернативних джерел енергії", яке пропонує знизити "зелений" тариф, протирічить нормам закону "Про електроенергетику" і порушує державні гарантії інвесторам.

Про це йдеться у висновку, підготовленому адвокатським об'єднанням Arzinger на замовлення Європейсько-українського енергетичного агентства, пише РБК-Україна.

Згідно з висновками юристів, розпорядження має негативний вплив на ринок відновлювальних джерел енергії (зокрема, сонячну енергетику), і в разі його реалізації інвестори можуть звернутися по захист своїх прав до українських судів (адміністративних, господарських), у міжнародний інвестиційний арбітраж, а також подати позов до Європейського суду з прав людини.

"Зниження "зелених" тарифів на електроенергію для об'єктів, які виробляють електроенергію з сонячного випромінювання і яким уже привласнено "зелений" тариф, або зниження "зелених" тарифів без перехідного, розумного періоду для проектів, які незабаром введуть в експлуатацію і їм привласнять "зелений" тариф, не відповідає усталеній практиці, і інвестор не міг передбачити такі дії законодавця. Можна припустити, що знаючи заздалегідь про таке зниження тарифу, інвестор не вибрав би Україну для вкладення своїх інвестицій", - йдеться у висновку.

У документі особливо підкреслюється, що Україна, щоб залишатися конкурентною на ринку "зелених" інвестицій і привабливою для інвесторів, змушена пропонувати вищий "зелений" тариф порівняно з європейськими країнами. Інакше, за однакового розміру тарифу інвестор віддасть перевагу, наприклад, Німеччині, оскільки там банки запропонують кредит під значно менший відсоток, і проект окупиться набагато швидше.

Нагадаємо, розпорядженням Кабміну від 18 червня №589-р НКРЕ пропонується у розрахунку "зеленого" тарифу для всіх суб'єктів господарювання, які виробляють електроенергію з альтернативних джерел енергії, за винятком міні-ГЕС, знизити коефіцієнт пікового часу з 1,8 до 1,01 і, таким чином, скоротити загальну величину тарифу вдвічі. На думку провідних юридичних фірм, це розпорядження є рекомендаційним.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram