ГоловнаЕкономікаДержава

Яценюк: вибух на газопроводі може бути пов'язаний з "Південним потоком"

Україна чекала на диверсії в ГТС, але не зуміла їм запобігти

Яценюк: вибух на газопроводі може бути пов'язаний з "Південним потоком"
Фото: Макс Левин

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк вважає, що вибух на магістральному газопроводі "Уренгой - Помари - Ужгород", який стався у вівторок, може бути пов'язаний з російським газопроводом "Південний потік", який планують побудувати в обхід України.

"Ми прогнозували ще кілька тижнів тому, що будуть диверсії, мета яких - підірвати репутацію України як надійного транзитера і легітимізувати будівництво "Південного потоку", мета якого не диверсифікація постачань газу в Європу, а виключення України як країни, яка є одним з ключових транзитерів у Євросоюз", - сказав прем'єр на засіданні Кабміну, коментуючи вчорашній вибух.

Яценюк вважає, що ім'я того, хто зацікавлений у підриві довіри до української ГТС, є очевидним.

Прем'єр також запевнив, що Україна залишається надійним транзитером.

"Ми запропонували нашим європейським партнерам спільно модернізувати і експлуатувати українську ГТС. Ми запропонували, щоб здійснювати постачання газу і прийом газу на кордоні Україна - Росія, а не на кордоні Україна - ЄС. Відповідні проекти законів розроблено, і це дасть можливість гарантувати, з одного боку, безперебійність постачання газу, з іншого - залучити наших європейських партнерів до функціонування української ГТС і демонополізувати російську газову монополію", - пояснив Яценюк.

Нагадаємо, раніше Яценюк заявив, що Росія спровокувала газову кризу, щоб дискредитувати Україну як транзитну державу і виправдати будівництво "Південного потоку".

Згідно з російськими планами, першу гілку "Південного потоку" мали запустити 2015 року. Комерційні постачання цим трубопроводом у Європу заплановано розпочати в першому кварталі 2016 року, а вивести проект на повну потужність - 63 мільярди кубометрів на рік - 2018 року. Трубопровід повинен з'єднати Росію, Болгарію, Сербію, Угорщину, Словенію, Італію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram