ГоловнаЕкономікаБізнес

Росія почала торгувати нафтою з арктичного шельфу

У РФ з'явився шостий сорт нафти

Росія почала торгувати нафтою з арктичного шельфу
Фото: gazprom.ru

Росія почала відвантаження нафти з арктичного шельфу. Покупцем першої партії з Прирозломного родовища стала одна з енергетичних компаній Європи, назва якої не уточнюється.

Обсяг першої партії нафти склав 70 тис. тонн, повідомляє прес-служба "Газпрому". Всього у цьому році з родовища планується відвантажити понад 300 тис. тонн нафти. Транспортуванням займатимуться танкери "Михайло Ульянов" та "Кирило Лавров".

Сорт видобутої на російському шельфі арктичної нафти отримав назву ARCO (Arctic Oil). Це вже шостий сорт російської нафти. Є ще Siberian Light - легка західносибірських нафта; Urals - суміш Siberian Light та високосірчистої нафти Уралу і Поволжя; Sokol - нафта, що видобувається на Сахаліні; Rebco - аналог Urals, який вивозиться через порти; ESPO - сибірська нафта, що поставляється трубопроводом Східний Сибір - Тихий океан.

Прирозломне нафтове родовище розташоване в Печорському морі за 60 км від берега. Видобувні запаси нафти становлять 71,96 млн тонн, проектний рівень видобутку - близько 6 млн тонн на рік (планується забезпечити після 2020 року).

Проти розробки шельфу "Газпромом" активно виступає екологічна організація Greenpeace. Торік екологи Greenpeace на судні Arctic Sunrise зробили невдалу спробу захоплення платформи Прирозломного.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram