ГоловнаЕкономікаДержава

Посол в ЄС закликав Європу заблокувати "Південний потік"

Єлісєєв розповів, чим Брюссель може допомогти Україні

Посол в ЄС закликав Європу заблокувати "Південний потік"
Фото: 1tv.ru

Представник України при Європейському Союзі Костянтин Єлісєєв вважає, що Європа повинна заблокувати будівництво газопроводу "Південний потік", який обійде Україну Чорним морем.

Про це він сказав в інтерв'ю Аgence Europе, пише РБК-Україна.

"ЄС може багато зробити. Ми у вирішальній фазі вирішення питання реверсу газу з країн ЄС. ЄС повинен зробити все, що може, щоб зупинити розвиток проекту "Південний потік", оскільки очевидно, що цей проект суперечить законодавству ЄС", - заявив Єлісєєв, відповідаючи на запитання, як Євросоюз може допомогти Україні в енергетичній сфері.

Він також зазначив, що ЄС може взяти участь у модернізації газотранспортної системи України, яка дозволить створити газовий хаб. Також Україна розраховує на підтримку ЄС у судовому розгляді проти Росії у зв'язку із захопленням газових родовищ та інших енергетичних активів у Криму.

Нагадаємо, італійська компанія Eni, якій належать 20% у консорціумі з будівництва "Південного потоку", сумнівається в життєздатності цього проекту у зв'язку з подіями в Криму.

Перша нитка "Південного потоку" має бути запущена 2015 року. Комерційні постачання цим трубопроводом у Європу заплановано розпочати в першому кварталі 2016 року, а вивести проект на повну потужність - 63 мільярди кубометрів на рік - у 2018 році. Трубопровід з'єднає Росію, Болгарію, Сербію, Угорщину, Словенію, Італію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram