ГоловнаЕкономікаФінанси

Названо статті бюджету, які скоротять унаслідок секвестру

Кабмін запропонував урізати левову частку витратних статей

Названо статті бюджету, які скоротять унаслідок секвестру
Фото: vopros.ua

Секвестр державного бюджету на 2014 рік передбачає скорочення більшості витратних статей. Про це свідчить проект закону, оприлюднений на сайті Верховної Ради. Найбільше заощадити заплановано на скасуванні відрахувань 8,4 млрд грн до резервного фонду.

Окрім того, планують сильно урізати соціальні витрати. Наприклад, субвенції місцевим бюджетам на виплату "дитячої" допомоги скоротять на 6,3 млрд грн. Зникне з бюджету стаття про виділення 2,6 млрд грн на соцзахист громадян, постраждалих від Чорнобильської катастрофи. Щорічна разова допомога ветеранам війни та жертвам нацистських переслідувань, на фінансування якої потрібно 819 млн грн, буде скасована.

4 млрд грн заощадять за рахунок скорочення дефіциту Пенсійного фонду. Повністю будуть скасовані субвенції місцевим бюджетам у розмірі 2,9 млрд грн на компенсацію в різниці тарифів на тепло і воду і держпрограма з будівництва та переоснащення шахт вартістю 2,4 млрд грн. Крім того, на 1,1 млрд грн скоротять дотації шахтам.

На 2,2 млрд грн заплановано скоротити дотації вирівнювання місцевим бюджетам. Також уряд збирається відмовитися від збільшення статутного капіталу НАЕК "Енергоатом" на 1,6 млрд грн.

Відрахування в держфонд регіонального розвитку скоротять на 1,4 млрд грн. Не буде в бюджеті більше грошей на реалізацію програм допомоги Європейського Союзу вартістю 1,1 млрд грн.

На 790 млн грн скоротять фінансування травневих виборів президента. Дніпропетровськ не отримає 665 млн грн на будівництво метро, а лікарні - 625 млн грн на закупівлю "швидких". Держпрограма розвитку овочівництва та висадки молодих садів, виноградників буде скорочена на 600 млн грн.

Не залишиться в бюджеті 563 млн грн на розвиток озброєння ЗСУ, а фінансове забезпечення екологічної модернізації підприємств скоротять на 562 млн грн. Для інших статтей економія становить менш ніж 500 млн грн.

Є також деякі програми, за якими Кабмін планує, навпаки, додати грошей. У першу чергу це витрати на погашення боргів: за кредитами, які брали для будівництва доріг (1,5 млрд грн), державного боргу в цілому (1,1 млрд грн), гарантованого державою боргу (515 млн грн), за кредитами для космічного проекту "Циклон-4" (252 млн грн) і Євро-2012 (193 млн грн).

Крім того, з'явиться п'ятсотмільйонна субвенція місцевим бюджетам на соціально-економічний розвиток територій. 422 млн грн заплановано додатково виділити на виплати пенсій, надбавок і підвищень до них.

Також з'явиться кілька нових соціальних статей, таких як оздоровлення ветеранів війни (87 млн грн) і фінансова підтримка громадських організацій інвалідів і ветеранів (78 млн грн).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram