ГоловнаЕкономікаФінанси

Крим припинив виплати за борговими паперами

Мінфін радить інвесторам терміново звертатися до суду.

Крим припинив виплати за борговими паперами
Фото: EPA/UPG

Крим не виплатив відсотків за своїми облігаціями, які були випущені 2011 року (на суму 133 млн грн). Залучені тоді гроші спрямували на реалізацію проекту з переробки сміття у Сімферополі.

Як повідомляє "Капитал", крайній термін чергової виплати відсотків за цими паперами був у п'ятницю, 21 березня, але кримська влада його пропустила.

"Купон ще не виплачено. Ми сподіваємося, що це пов'язано з технічною заминкою і кошти перерахують", - заявив спеціаліст відділу продажів боргових цінних паперів ІК Dragon Capital Сергій Фурса. За його словами, затримка з перерахуванням платежу виникла через те, що гроші для розрахунку застрягли на рахунку в Держказначействі, для здійснення операції необхідна формальна вказівка Криму.

Директор департаменту боргової та міжнародної фінансової політики Мінфіну Галина Пахачук заявила, що відповідальність за муніципальний борг Криму лежить виключно на владі півострова. "Можливо, з їхнього боку були проплати з якихось окремих російських рахунків, але в нас таких відомостей немає", - сказала вона. Пахачук радить інвесторам, які викуповували папери Криму 2011 року, звертатися в суди.

Станіслав Дубко, генеральний директор Українського кредитно-рейтингового агентства, яке присвоювало рейтинг Криму, заявив, що проблеми з отриманням інформації, щоб підтримати рейтинг, почалися ще в січні. "Ми намагалися говорити з Кримом, аби зрозуміти, чи будуть вони пролонговувати відносини стосовно рейтингу і надавати інформацію. У підсумку змушені були призупинити співпрацю", - розповів він.

За його словами, технічні дефолти муніципалітетів в історії України траплялися й раніше, але, як правило, вони були короткостроковими й інвестори галасу не зчиняли. Нинішній випадок навряд чи можна буде швидко залагодити. Дубко зазначив, що під великим питанням не тільки купонна виплата, а й розрахунок за облігаціями, який заплановано на червень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram