ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ вирішив допомагати банкам у разі скорочення вкладів на 2% за тиждень

Таким установам заборонять видавати нові кредити

НБУ вирішив допомагати банкам у разі скорочення вкладів на 2% за тиждень
Фото: Макс Левин

Національний банк оприлюднив умови, на яких банкам надають кредити для рефінансування. Згідно з постановою №91 від 24 лютого, гроші надають тим установам, обсяг вкладів у яких за останні п'ять робочих днів скоротився на 2%.

Відсоткова ставка для таких кредитів становить три облікові ставки НБУ (6,5% х 3 = 19,5% річних). Відсотки за користування такими кредитами рефінансування банки зобов'язані сплачувати щомісяця.

Забезпеченням для таких кредитів можуть виступати майнові права за кредитними договорами з юрособами та фізособами, заборгованість за якими не є проблемною.

Банки, які залучають рефінансування НБУ за цією схемою, не можуть надавати кредити юрособам (зокрема банкам) і фізособам, не можуть розміщувати міжбанківські депозити; здійснювати операції репо (крім репо з держпаперами); розміщувати кошти на коррахунках в інших банках; купувати цінні папери (крім держоблігацій, облігацій Державної іпотечної установи, депозитних сертифікатів НБУ та облігацій підприємств під держгарантії).

Крім того, банки, які проходять процедуру рефінансування, не можуть набувати основні кошти та нематеріальні активи, які не беруть участі в проведенні банківських операцій (окрім придбання прав власності на предмет застави).

Нагадаємо, що 24 лютого НБУ допоміг чотирьом банкам, виділивши їм 183 млн грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram