ГоловнаЕкономікаДержава

Економісти назвали головні ризики року

Основна загроза для української економіки - зовнішня.

Економісти назвали головні ризики року
Фото: vkurse.ua

Провідні економісти, які взяли участь у серпневому консенсус-прогнозі Мінекономрозвитку і торгівлі (МЕРТ), назвали головні ризики для розвитку України на 2012-13 роки. Про це йдеться в документі, який є в розпорядженні LB.ua.

Економісти оцінювали як ймовірність події, так і її значення для країни. На основі цих оцінок була розрахована інтегральна оцінка можливих ризиків (максимум - 16 балів).

На 2012 рік найголовнішими були названі зовнішні загрози. Дефіцит зовнішнього фінансування (12 балів), падіння цін на сировинних ринках і проблеми в Єврозоні (по 11), згортання іноземцями інвестпроектів і брак грошей від МВФ (по 10).

Серед внутрішніх ризиків на 2012 рік лідирує ризик збереження низької кредитної активності банків (13 балів), уповільнення інвестицій через вибори (11) і невиправданого зростання соцвиплат перед виборами (9). Також високу оцінку отримали ризики девальвації і низького врожаю (по 11).

Цікаво, що порівняно з минулим консенсус-прогнозом у квітні 2012 року, експерти стали менше приділяти уваги зростанню соцвиплат і більше - девальвації та неврожаю.

2013 року економісти також вважають головним ризиком дефіцит зовнішнього фінансування (11 балів), падіння цін на зовнішніх ринках на сировину (10).

Серед внутрішніх ризиків 2013 року головними будуть ризик девальвації (11), низької кредитної активності банків, проблем у банківському секторі і зростання цін на газ для населення (по 10).

В опитуванні міністерства взяли участь економісти з цілої низки організацій. Зокрема, свої цифри надали експерти МЕРТ, ДУ "Інституту економіки та прогнозування", НАН України, Науково-дослідного економічного інституту, Інституту економічних досліджень та політичних консультацій, Національного інституту стратегічних досліджень, Інституту еволюційної економіки, представництва МВФ в Україні, Міжнародного центру перспективних досліджень, компанії CASE Україна, Райффайзен Банку "Аваль", OTP Bank, The Bleyzer Foundation і FOREX CLUB.

Нагадаємо, економісти погіршили прогноз ВВП на 2012 рік.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram