ГоловнаЕкономікаБізнес

У Присяжнюка розраховують на зростання експорту зерна

Міністерство повідомило, що можна компенсувати очікуване падіння врожаю.

У Присяжнюка розраховують на зростання експорту зерна
Фото: automotorblog.com

Експорт зерна з України наступного маркетингового року, який починається з липня, може збільшитися майже до 26 млн тонн. На поточний рік постачання заплановано на рівні 23 млн тонн.

Такі дані містяться в розробленому Міністерством аграрної політики і продовольства, яке очолює Микола Присяжнюк, прогнозному балансі попиту та пропозиції зерна на новий маркетинговий рік.

У міністерстві зазначають, що незважаючи на прогнозоване зменшення виробництва зерна до 47,2 млн тонн 2012 року проти 56,7 млн тонн 2011 року, його експорт наступного року зросте завдяки збільшеним перехідним залишкам, які очікуються на рівні 12 млн тонн проти 6 млн тонн 2011 року.

Понад 12 млн тонн зернових у нас на 1 липня залишиться на складах. Такого не було ніколи

— Володимир Клименко, президент УЗА

За розрахунками Мінагропроду, експорт пшениці 2012/2013 маркетингового року становитиме 8,3 млн тонн, у тому числі продовольчої - 6,54 млн тонн, ячменю - 1,7 млн тонн і кукурудзи - 15 млн тонн.

Нагадаємо, минулого року Україна зібрала рекордний урожай зернових в обсязі понад 56 млн тонн. При цьому в липні-жовтні 2011 року в Україні діяли експортні мита на пшеницю у розмірі 9% (але не менше ніж 17 євро/тонна), на ячмінь - 14% (але не менше ніж 23 євро/тонна), на кукурудзу - 12% (але не менше ніж 20 євро/тонна). На думку експертів, це суттєво скоротило потенційний експорт зерна.

Зазначимо також, що Україна планує розпочати експорт кукурудзи до Китаю. Прогнозований обсяг поставок становить 3 млн тонн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram