ГоловнаЕкономікаБізнес

Продаж "Крику" різко поліпшив торговельні показники Норвегії

Картина Едварда Мунка збільшила торговельний профіцит країни на 45%.

Продаж "Крику" різко поліпшив торговельні показники Норвегії
Фото: liveinternet.ru

Норвегія збільшила торговельний профіцит в травні до 35,5 млрд крон (близько $6 млрд). Це майже на 45% більше, ніж у травні 2011 року.

Про це йдеться в офіційних матеріалах Статистичного управління Норвегії.

Як зазначили у відомстві, однією з причин різкого зростання торговельного профіциту став продаж картини Едварда Мунка "Крик" на аукціоні Sotheby's на початку травня.

Стрічку було придбано неназваним покупцем за рекордну суму в $119,9 млн. Це максимальна ціна, яку коли-небудь платили за твір мистецтва на аукціонних торгах.

За підсумками травня експорт з Норвегії зріс на 15,5% до 787,7 млрд крон, а імпорт залишився приблизно на торішньому рівні, скоротившись всього на 1% до 43,2 млрд крон.

У статистичному управлінні зазначають, що зростання експорту було переважно пов'язане з нарощуванням поставок нафти і газу з країни. Так, в травні експорт норвезької нафти збільшився на 22,6% до 29,3 млрд крон, а газу - на 37,2% до 16,8 млрд крон.

Нагадаємо, до "Крику" найдорожчою картиною була "Оголена, зелене листя і бюст" Пабло Пікассо, яку продали 2010 року на аукціоні Christie's в Нью-Йорку за $106,5 млн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram