ГоловнаЕкономікаФінанси

У Росії проти МММ-2011 порушили справу

Проект Мавроді визнали фінансовою пірамідою.

У Росії проти МММ-2011 порушили справу
Фото: bez-problem.zp.ua

Генпрокуратура Росії порушила кримінальну справу про замах на шахрайство, пов'язану з МММ-2011 Сергія Мавроді.

"Згідно з висновком експертної ради при Федеральній антимонопольній службі Росії з розвитку конкуренції на фінансових ринках, предметом дослідження якого була діяльність проекту "Ми можемо багато чого - 2011", і експертного висновку ЗАТ "Національне агентство фінансових досліджень", проект МММ-2011 є фінансовою пірамідою", - зазначено в повідомленні російської Генпрокуратури.

У прокуратурі вважають, що невстановлені особи, які прорекламували проект в інтернеті й обіцяли його учасникам дохід більш ніж 20% щомісяця, не мали намірів і можливостей виконати обіцяне.

Основними особливостями піраміди є високий дохід і відсутність інвестиційної та будь-якої іншої діяльності з метою отримання доходу, тому його нараховують учасникам тільки за рахунок залучення нових. Ця схема веде до банкрутства і збитків учасників, що вступили в нього на пізніх етапах, вирішили у відомстві.

Водночас адвокат Сергія Мавроді Роман Табачков заявив РІА "Новости", що для порушення кримінальної справи немає підстав. "Я не бачу в діях Мавроді складу злочинів. Усе, чим він займається, - дає консультації - він робить як приватна особа, і це має рекомендаційний характер. Людина може прислухатися, а може, й не прислухатися. І людина вільна розпоряджатися своїми грошима, як хоче: може їх спалити, може подарувати комусь, а може вкласти", - сказав Табачков.

За день до того було оголошено, що діяльність МММ-2011 припинено в Литві. За підозрою в незаконній діяльності 4 червня було затримано 11 осіб, п'ятеро з них заарештовано. Слідство вважає, що через МММ-2011 постраждали не менш ніж 1500 осіб.

Нагадаємо, в Україні пропонують запровадити кримінальну відповідальність за створення фінансових пірамід.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram