ГоловнаЕкономікаДержава

В Україні запрацював новий Митний кодекс

У ручній поклажі можна ввозити товари на суму 1 тис. євро.

В Україні запрацював новий Митний кодекс
Фото: tsn.ua

Набула чинності нова редакція Митного кодексу.

Документ підписав Президент Віктор Янукович, його опубліковано в квітні, але, відповідно до перехідних положень, набуває чинності саме з 1 червня.

Цим законом Верховна Рада підвищила неоподатковувану максимальну сумарну вартість товарів, що ввозять у ручній поклажі або в супроводжуваному багажі раз на 10 днів.

Якщо раніше ця сума становила 0,2 тис. євро, то тепер для аеропортів вона становить 1 тис. євро, а для інших пунктів пропуску - 500 євро (вага не повинна перевищувати 50 кг).

Кодекс передбачає спрощення митного оформлення товарів і супутніх процедур (зокрема, вимоги до фінустанов, що

надають гарантії зі сплати мит), збільшення прозорості при визначенні митної вартості товарів (у тому числі визначення чіткого переліку умов, за яких Державна митна служба може переглядати цю вартість), а також скасування низки пільг для працівників митниці (зокрема, права на безвідсотковий іпотечний кредит).

Письмовому декларуванню з поданням митної декларації підлягають товари, сумарна вартість яких перевищує 10 тис. євро.

Документ передбачає низку нововведень у сфері митного оформлення, зокрема, право декларанта на здійснення митного оформлення товарів у будь-якому митному органі, проведення митного оформлення протягом 4 годин із моменту подання митної декларації, персональну відповідальність посадових осіб митниці за неправомірні затримки митного оформлення, використання однієї декларації для здійснення різних митних формальностей, право декларанта задекларувати товари до моменту їх прибуття в Україну, звільнення декларанта від відповідальності за ненавмисні помилки.

Нова редакція кодексу встановлює перелік документів, що їх надають митним органам для здійснення митного контролю, визначає перелік предметів, які належать до особистих речей громадян і не обкладаються податками при переміщенні через кордон.

Окрім того, документ передбачає декриміналізацію товарної контрабанди, тобто переводить це порушення в категорію адміністративних.

Нагадаємо, Рада ухвалила нову редакцію Митного кодексу з пропозиціями Президента (законопроект №8130-д) 270 голосами 13 березня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram