ГоловнаЕкономікаБізнес

Луганська шахта придбала саморобний електровоз

СБУ перевіряє факт розтрати.

Луганська шахта придбала саморобний електровоз
Фото: sannews.com.ua

Співробітники Служби безпеки України викрили факт поставки несертифікованого обладнання на одне з державних вугільних підприємств Луганської області.

Як повідомили в прес-центрі СБУ, встановлено, що 2011 року між вугледобувним підприємством і комерційною структурою було укладено угоду про придбання електровоза вартістю 780 тис. грн для виробничих потреб однієї з шахт.

Згідно з угодою, сплатити за обладнання покупець мав протягом 90 робочих днів після його поставки. Проте посадові особи гірничого підприємства перерахували фірмі кошти за обладнання в повному обсязі ще за три місяці до його фактичного отримання.

Згідно з "Положенням про вхідний контроль якості обладнання та матеріалів, які надходять на відокремлені вугільні підрозділи", все придбане обладнання підлягає контролю з боку спеціальної комісії, до складу якої входять посадові особи підприємства. Ця комісія прийняла електровоз на експлуатацію та підписала відповідний акт.

Однак з ініціативи СБУ обладнання перевірили фахівці Державної гірничотехнічної інспекції вугільної промисловості.

З'ясовано, що придбаний електровоз не є заводським виробом - він зібраний у кустарних умовах зі старих комплектуючих. Технічна документація та дозвіл Держпромнагляду України на його використання відсутні.

З огляду на те, що більшість шахт регіону є об'єктами підвищеної небезпеки через виділення газу метану та вугільного пилу, використання гірничошахтного обладнання невідомого походження становить потенційну загрозу для безпеки людей, які повинні з ним працювати.

Експлуатація контрафактного електровоза заборонена.

За фактом розтрати державних коштів у сумі 780 тис. гривень, вчиненої посадовими особами вуглевидобувного підприємства шляхом зловживання службовим становищем, Служба безпеки України порушила кримінальну справу за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу Україні. Триває слідство.

Нагадаємо, "Укрзалізниця" домовилась з ВАТ "Луганськтепловоз" з виготовлення 292 вантажних електровоза серії 2ЕЛ-4 протягом 2012-2016 років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram