ГоловнаЕкономікаФінанси

Володимир Лавренчук: "Можна впроваджувати ринок землі по етапах"

Голова правління "Райффайзен Банку Аваль" розповідає про своє відношення до продажу сільськогосподарської землі. Публікуємо його виступ на дебатах «Вільний ринок землі – загроза українському селу». Організатор заходів - фонд "Ефективне управління" Ріната Ахметова.

Володимир Лавренчук: "Можна впроваджувати ринок землі по етапах"
Фото: kontrakty.ua

Ми, я маю на увазі «Райффайзен Банк Аваль», кредитуємо село. Ми як фінансисти трохи розбираємося в цій справі і у нас дуже хороші клієнти, усього їх 5 мільйонів, серед яких і великі агрохолдинги.

Я почну з економічного блоку. Це буде мій перший коментар. Потім прокоментую загрозу концентрації капіталу в 20 сім’ях. І третій коментар – як вирішити соціальні проблеми на селі, бо може виникнути загроза, що проблеми посиляться.

Я скажу від зворотного. А сьогодні, коли нема ринку землі, як сьогодні з концентрацією земель в одних руках, 200-300 гектарів? Визнаємо, що вона є. тобто сутність ринку землі не є блокуючим фактором при такій концентрації.

Пункт другий – соціальні проблеми на селі. Я не в усіх селах буваю, але буваю. Ця проблема або не вирішена ніяк, або дуже слабо вирішена. Тобто сьогоднішній стан відсутності ринку землі ніяк не пов'язаний з тим, щоби соціальна проблема була вирішена.

Щодо економічного блоку, то дві економічні категорії – вартість оренди землі і вартість землі – між собою дуже пов’язані. Це так само, як у ситуації з нерухомістю: якщо оренда дає менший прибуток, то і нерухомість дає менше. Ми це знаємо, тому що у нас криза. І сьогодні важливо знати, яка справжня вартість землі. Це визначить тільки ринок, тому що вартість землі визначить тільки вартість оренди і навпаки.

Фото: feg.org.ua

Я мав нагоду прочитати деякі дослідження. Інститут економічних досліджень дає в середньому 5 тисяч гривень на один гектар землі. Хоча існують очікування, що це буде 50 або навіть 100 тисяч гривень. Тому, якщо вартість землі 5 тис., то вартість оренди має бути теж на відповідному рівні, а якщо 50 тис., то і вартість оренди інша. Ви або інший орендатор не зможе справедливо платити орендарям, допоки не буде цього ринку землі.

Сьогодні більша частина власників землі здають в оренду. Ці люди переважно похилого віку, вони не є ефективними власниками і не є ефективними господарями в більшості своїй. В наступні 5,7, 10 років такими власниками стануть їхні спадкоємці, які переважно живуть в містах. Вони також будуть здавати в оренду. Кому і як? Якість цих угод, якість цих компенсацій, цих власників. Це спотворений ринок і тому перспектива не впровадження ринку землі набагато гірша, ніж я зараз спробував змалювати. Відсутність ефективного власника робить непрозорим ціноутворення, вона робить непрозорими інвестиції.

І тепер питання номер один – це агроінвестиції. Іпотека землі, або власність на землю, - це базовий інструмент. Право потім перепродавати – є фундаментальним інструментом сільського господарства.

Сьогодні ми фінансуємо доволі багато. Складність полягає в тому, що ми кожен кредит оформлюємо з такими технологічними труднощами, тут місяцями треба нести тонни документів, щоби доказати, що цей кредит може бути повернутий.

Іпотека принципово спростить процедури, здешевить кредити і зробить юридично захищеними ці інструменти. Чи треба селу кредит? Так. За нашими оцінками, в 2-3 рази можна підняти продуктивність села, якщо інвестувати в землю. Є капітал, є ресурс, треба захищеність. Власник, який не є ефективним, не є навченим, не готовий за 20 років незалежності морально, то чи можемо ми очікувати в 3-5 років, що він стане готовим і навченим? Нема програм і неготова людина, але це є результатом нашої спільної діяльності.

З точки зору фінансового ринку є безумовні переваги, щоби ринок землі існував, але з точки взаємодії з нашими клієнтами, ми бачимо в тому велику перспективу.

Застереження. Очевидно, коли ми робимо реформи на ринку фінансовому, у нас є таке слово "пілот". Очевидно, що коли великий ризик, то можна починати впровадження ринку по етапах. Не брати великий ризик в перший етап відкриття такого ринку. Якби я рулив, я б сказав, починаємо завтра. Ми ніколи не будемо готові, але перші кроки треба робити обережно, з обмеженнями, щоби за перші роки зробити висновки, корегувати кадастр і таке інше. Все управляєме. Насправді, існує багато висновків експертів, як це зробити максимально прозоро і ефективно.

Андрій ЯніцькийАндрій Яніцький, журналіст, редактор
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram