ГоловнаКультура

У Страсбурзі проходить тиждень українського кіно, присвячений Олегу Сенцову

У програмі показів - "Донбас", "Кіборги", "Стрімголов" та інші українські стрічки 2018 року.

У Страсбурзі проходить тиждень кіно "Фокус на Україну", присвячений незаконно ув'язненому в РФ українському режисерові Олегу Сенцову, повідомляє "Укрінформ".

Перший показ стрічки "Донбас" режисера Сергія Лозниці в престижному кінотеатрі "Одіссей" викликав жвавий інтерес.

У програму тижня українського кіно також включені фільми "Коли падають дерева" (Україна, Польща і Македонія), "Стрімголов" (Україна), "Міф" (Україна) та "Врата" (Україна, США).

Крім того, в п'ятницю в Раді Європи пройде спеціальний показ фільму "Кіборги".

Нагадаємо, в 2018 році були презентовані 18 нових українських фільмів, ще 72 фільми знаходяться в процесі створення.

Сенцова і ще одного кримського активіста Олександра Кольченка затримали представники російських спецслужб у Криму в травні 2014 року за звинуваченням "у організації терактів на півострові". У серпні 2015-го Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років колонії суворого режиму. Кольченко отримав 10 років колонії. Обидва своєї провини не визнали.

14 травня Сенцов оголосив голодування і дотримувався його 145 днів. 1 листопада Сенцов написав у листі правозахиснику Миколі Щуру, що "вижив" і його аналізи поліпшилися. Представники ФСВП заявляли, що українець повернувся на звичайне харчування фактично з другого дня після припинення голодування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram