ГоловнаКультура

Комітет Ради підтримав заборону будь-яких фільмів за участю громадян країни-агресора

Телеакадемія просить уточнити легітимність деяких положень цього законопроекту.

Комітет Ради підтримав заборону будь-яких фільмів за участю громадян країни-агресора
Фото: Предоставлено съемочной группой

Учора відбулося засідання Комітету з питань культури і духовності, під час якого було обговорено проект закону №6623 про внесення змін у деякі закони України про особливості розповсюдження фільмів та іншої аудіовізуальної продукції, створеної за участю держави-агресора.

Про це повідомила прес-служба "Української телеакадемії".

"Незважаючи на те, що індустрія не брала участі в розробці цього законопроекту і до нього виникає багато питань, Комітет його підтримав", - наголошено в прес-релізі.

Цей законопроект забороняє будь-який фільм, незалежно від того, де і ким він зроблений (український, європейський, американський і ін.), якщо в його створенні брав участь принаймні один громадянин держави-агресора.

Раніше Телеакадемія відправляла запит уповноваженому Верховної Ради з прав людини щодо легітимності деяких положень цього законопроекту.

"Отримана відповідь підтверджує, що цей проект закону може вважатися таким, який, у разі його прийняття, призведе до порушення прав і свобод людини і громадянина, оскільки його положення мають ознаки, за якими він суперечить Конституції України, нормам міжнародних договорів, згоду на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, і чинному законодавству України. Також він провокує й інші негативні наслідки, а саме - цей закон неможливо виконати через невизначеність процедури встановлення громадянства учасників фільму", - підкреслили в Телеакадемії, висловивши надію, що Рада не прийме цього законопроекту.

Водночас автори законопроекту вважають, що його прийняття буде стимулювати український кінематограф.

"Прийняття законопроекту буде стимулювати створення національних фільмів та іншого національного аудіовізуального продукту, а також буде сприяти зменшенню пропаганди ворожих ідей через фільми, телевізійні програми, передачі чи їхні частини, що відповідають ознакам фільму та/або продукту держави-агресора", - йдеться в пояснювальній записці.

Нагадаємо, в жовтні Держкіно заборонило ще три російські фільми.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram