ГоловнаКультура

В Україні знімуть фільм про життя Лесі Українки

Сценарій майбутнього байопіку "Узлісся" потрапив у програму ScripTeast

В Україні знімуть фільм про життя Лесі Українки
Фото: Крим Реалії

В Україні планують зняти біографічний фільм про Лесю Українку.

Сценарій фільму було відібрано для участі в програмі ScripTeast, куди потрапили 8 робіт сценаристів із Центральної та Східної Європи.

Про це повідомляє креативний продюсер і автор ідеї фільму Юлія Синькевич (генеральний продюсер ОМКФ).

Планують, що фільм створять у міжнародній ко-продукції: співпродюсером фільму виступає Марія Москаленко (FX FILM Georgia).

У байопіку є робоча назва - "Узлісся", і в ньому мають намір розповісти про життя Лесі Українки з ранніх років до самої смерті, поєднуючи історії про дві реальності, в яких існувала поетеса - повсякденне життя і її внутрішній світ.

"Задумка зняти фільм про Лесю Українку виникла зовсім спонтанно, коли ми з Марією Москаленко, співпродюсером картини, проїжджали повз Сурамі, де і померла поетеса. Мені здавалося, що вже напевно є фільми про долю Лесі Українки і ця тема лежить на поверхні, але, вивчаючи безліч матеріалу, присвяченого творчості поетеси, я зрозуміла, що про неї практично немає фільмів - єдиний ігровий «Іду до тебе» було знято в 1971 році. Але ж вона - не тільки одна з ключових фігур української культури, а й сильна жінка. І тоді ми вирішили, що цей той сюжет - актуальний, і він обов'язково повинен бути живим, а не стереотипним. Ми хочемо створити фільм, в якому Леся розкриється як жива людина зі своїми слабкостями і емоціями", - розповідає Юлія Синькевич.

Автор сценарію і учасниця ScripTeast - Олександра Лавренчук, автор кількох поетичних збірок, автор сценаріїв для телепроектів.

Для участі в програмі ScripTeast були відібрані сценарії з 8 країн Центральної і Східної Європи. Україна вдруге була відібрана для участі: в 2016 році головну нагороду за найкращий сценарій отримав проект "Коли падають дерева" Марисі Нікітюк.

Перший етап пройде на початку жовтня в Польщі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram