ГоловнаКультура

Гогольфест-2017 буде, найпевніше, останнім, - Влад Троїцький

Головні проблеми фестивалю - нестача фінансування і локацій. 

Гогольфест-2017 буде, найпевніше, останнім, - Влад Троїцький
Фото: Стоп-кадр видео

Мультидисциплінарний міжнародний фестиваль сучасного мистецтва Гогольфест, який відбудеться цьогоріч удесяте, може виявитися останнім.

Про це засновник фестивалю й театральний режисер Влад Троїцький розповів у інтерв'ю виданню Сultprostir.

"Я думаю, що це останній Гогольфест. Я просто більше не можу. Таке відчуття, що ти постійно працюєш на ворожій території", - цитує режисера видання.

У коментарі LB.ua Троїцький підтвердив, що Гогольфест-2017 може виявитися останнім.

За словами режисера, цьогоріч фестиваль отримав 2,5 млн грн від Мінкульту й міської влади. "Це 20% бюджету Гогольфесту. Звідки брати інші 80%?" - каже Троїцький.

Ще одна проблема фестивалю - в нестачі локацій, де його можна проводити. "Цього року є сквот (на території Центру Довженка - прим.), наступного року його вже не буде. До того ж, я не можу вимагати від команди постійного подвигу. Як мені утримувати її протягом цілого року? Усі ці 10 років ми перебуваємо в зоні нескінченного подвигу", - додав засновник Гогольфесту.

Відзначимо, що це вже не вперше, коли організатори Гогольфесту заявляють про хронічні проблеми з фінансуванням. 2011 року Влад Троїцький заявив, що фестивалю більше не буде, а  2012 року було оголошено, що фестиваль того року перенесуть на 2013-й, але в результаті його провели в приміщенні покинутого заводу на "Видубичах".

Перший Гогольфест відбувся 2007 року в Мистецькому Арсеналі. Після цього він пройшов на території комплексу ще двічі, після чого переїхав на кіностудію Довженка ( 2010 року). У 2012-2014-му він проходив на Видубичах, потім переїхав на ВДНГ, де пробув два роки. Тепер Гогольфест відбувається на двох локаціях - ВДНГ і Центрі Довженка. Міжнародна театральна програма мала проводитися в Театрі на Подолі, але київська влада заборонила це робити, оскільки будівлю театру ще не здано в експлуатацію.

Фестиваль проходитиме з 7 по 17 вересня.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram