ГоловнаКультура

У 2018 році на Український культурний фонд можуть виділити 100 млн грн

До наступного року здійснюватимуть підготовку до запуску роботи фонду.

У 2018 році на Український культурний фонд можуть виділити 100 млн грн
Фото: politeka.net

З ініціативи Міністерства культури у 2018 році з державного бюджету можуть виділити 100 млн грн на забезпечення Українського культурного фонду.

Про це повідомив міністр культури Євген Нищук під час профільної наради, передає Інтерфакс-Україна.

Відповідно до закону про Український культурний фонд, 8% від загальної суми піде на фінансування його діяльності, а ще 8% - на діяльність експертних рад фонду. Таким чином, на проекти в сфері культури залишиться 84 млн грн.

Міністр сподівається, що, крім коштів із держбюджету, в Фонд надійдуть кошти від донорів, які також можна буде спрямувати на фінансування проектів.

Нищук додав, що за перше півріччя 2017 року в Мінкульт "надійшло понад 100 заявок на надання підтримки різним культурним проектам на загальну суму близько 19 млн грн".

Представник Міністерства фінансів додав, що оскільки до 2018 року буде здійснюватися підготовка до початку роботи Фонду, на фінансування цієї роботи можна виділити кошти з держбюджету-2017. При цьому до моменту розгляду Верховною Радою проекту змін до бюджету потрібно зареєструвати відповідну юридичну особу.

Передбачають, що дирекція Фонду складатиметься з 40 штатних одиниць, у тому числі виконавчого директора. Окремо планують створити експертні ради, які повинні охопити всі сфери мистецтва, по 7 на кожен напрямок (загалом близько 91 фахівця), робота яких буде оплачуваною.

Віце-прем'єр-міністр Павло Розенко наголосив, що до 26 червня повинні бути внесені всі необхідні зміни в підзаконні нормативно-правові акти, щоб закон про культурний фонд почав працювати.

Нагадаємо, Український культурний фонд перебере на себе функцію фінансування проектів у сфері культури. Зараз розподілом коштів займається Мінкульт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram