ГоловнаКультура

Помер режисер культового радянського фільму "Маленька Віра"

Пічул був режисером одного із знакових фільмів перебудови.

Помер режисер культового радянського фільму "Маленька Віра"
Василий Пичул

Сьогодні, 26 липня, в Москві помер відомий радянський і російський кінорежисер Василь Пічул, повідомив продюсер Марк Левін, який працював з Пічулом над фільмом "У місті Сочі темні ночі".

Про це передає сайт видання "Комерсант".

Василь Пічул - автор "Маленької Віри", одного із знакових фільмів перебудови. Режисер народився в 1961 році. У 1983-му закінчив майстерню Марлена Хуциєва у ВДІКу. Дипломним фільмом Пічула стала екранізація повісті Бориса Васильєва "Ви чье, старичье?".

У 1988 році на радянські екрани вийшов найвідоміший фільм режисера - "Маленька Віра", історія звичайної радянської родини, що розгортається в рідному для Пічула місті Маріуполі. "Маленька Віра" уперше порушила цензурну заборону на відверту демонстрацію інтимних відносин у радянському кіно. Фільм мав успіх і в СРСР, і на міжнародних фестивалях - у Венеції він отримав престижний приз FIPRESCI.

Після "Маленької Віри" Пічул зняв ще два відомі фільми - чорну комедію "У місті Сочі темні ночі" і "Мрії ідіота", екранізацію "Золотого теляти" Ільфа і Петрова, перенесену в сучасну режисерові Москву.

З кінця 1990-х років Пічул працював в основному на російському телебаченні. За третю частину новорічного фільму "Старі пісні про головне" на Першому каналі він отримав ТЕФІ. Працював сценаристом і режисером у сатиричній програмі "Ляльки". Останнім проектом Пічула на телебаченні став містичний серіал про вампірів "П'ята стража".

Зазначається, що в березня 2014 року режисер підписав лист на підтримку президента РФ Володимира Путіна і анексії Росією Криму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram