ГоловнаКультура

У Дніпропетровську триває виставка анонімної художниці Kinder Album

Художниця вже встигла представити свої роботи у Вільнюсі і потрапити в шорт-лист престижної української арт-премії

У дніпропетровській галереї Артсвіт відкрилася перша масштабна виставка української художниці Kinder Album, чиї роботи було раніше представлено на арт-ярмарку у Вільнюсі.

Про це повідомляють куратори виставки Леля Гольдштейн і Марія Хрущак.

На виставці представлено графіку і відео молодої художниці, яка в 2012 році з'явилася у фейсбуці як анонімний арт-проект під назвою Kinder Album. Це перший масштабний персональний проект художниці в Україні.

Проект називається "Qui pro Quo", що в перекладі з латині означає плутанину, пов'язану з тим, що когось або щось приймають за когось або щось інше. "Qui pro Quo" - це фразеологізм, часто використовуваний з комічним присмаком, "квіпрокво" також - синонім до історії, нагоди, непорозуміння, оказії, аccident.

Це другий арт-проект галереї АртСвіт, створений у співпраці з кураторами Лелею Гольдштейн і Марією Хрущак.

В експозиції графічні роботи Kinder Album "змонтовані" в окремі історії, які представляють ключові теми творчості художниці: дорослішання, самотність, святенництво (всіх своїх персонажів Kinder малює виключно оголеними), секс, відносини, смерть. У проекті також будуть показані відеороботи Kinder Album і робота "Блог" - 30-метровий рулон зі щоденними замальовками з життя художниці.

Cпеціально для виставки в АртСвіт художниця провела перформанс під назвою 'Perche?', в якому вона в образі прибиральниці створює за допомогою швабри і відра з чорною тушшю роботу на стіні галереї. Відеозапис перформансу транслюється в рамках проекту, а навпроти нього експонується сама робота.

"Я не думаю наперед, що б мені таке створити, щоб збурити свого глядача, - розповідає художниця. - Ні, все, що я малюю, - це не епатаж. Це мої особисті фантазії. Багато чого взято з реальності. Я не ставила завдання епатувати глядача, але і при цьому я не ставила табу - що можна, що не можна. Я не ставила рамок. У мене не було слова "не можна", в цьому і полягав епатаж. Тому що у наших глядачів всюди суцільне слово "не можна"".

У червні 2015 року проект Kinder Album 'War. Personal. (Transcription)', до якого увійшло 25 графічних робіт художниці, був представлений галереєю АртСвіт на Міжнародному ярмарку сучасного мистецтва Art Vilnius'15.

1 липня цього року стало відомо, що Kinder Album увійшла в шорт-лист Премії PinchukArtCentre 2015.

Виставка в АртСвіт працюватиме до 8 серпня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram