ГоловнаКультура

У "Софію Київську" повернули стару директорку Нелю Куковальську (документ)

Куковальська відома як представниця "руского міра"

Неля Куковальська сьогодні на місці праці
Фото: LB.ua
Неля Куковальська сьогодні на місці праці

В.о. директора Національного заповідника "Софія Київська" призначено Нелю Куковальську, яка вже була директором "Софії" від початку 2000-х по 2012 рік. Щойно Куковальську заново представив колективу перший заступник міністра культури Ігор Ліховий, повідомляє кореспондент LB.ua з місця подій.

Під час представлення Ліховий заявив, що так "відновлено справедливість".

Зазначимо, вчора Шевченківський суд Києва скасував указ міністра про звільнення попереднього директора заповідника Олени Сердюк. Але сьогодні Ліховий продемонстрував новий указ про звільнення Сердюк.

Як уже писав LB.ua, Куковальська останнім часом позиціонувала себе як "жертва режиму Януковича". При цьому вона є яскравою представницею "руского міра" в Україні. Наприклад, 2009 р. домовилася з кураторами з Лувру про надання експонатів заповідника для виставки «Свята Русь», іміджевого проекту Росії з традиційними імперськими акцентами на кшталт розділу «Москва - Третій Рим». Причому Куковальська домовилася про участь у виставці без узгодження з Мінкультом.

Куковальська і злочинний режим
Фото: Надано Вікторією Зелюк
Куковальська і злочинний режим

Крім того, Куковальська фігурує в кримінальних провадженнях про зникнення цінностей з музеїв, які входять у комплекс заповідника "Софія Київська". Наприклад, знайдені в Судаку унікальні візантійські свинцеві печатки та молівдули передали Державному Ермітажу нібито на реставрацію. Їхнє транспортування за кордон документально не оформили. Зараз молівдули згадуються в наукових публікаціях як такі, що зберігаються в Ермітажі. Прокуратура Шевченківського району Києва відкрила кримінальну справу за фактом правопорушень, триває слідство. Докладно про це можна прочитати в тексті «Рускій мір» атакує Софію Київську".

У коментарі LB.ua Куковальська заявила, що нічого не знає про будь-які кримінальні справи, в яких вона фігурувала б, і що за 12 років її роботи нікому жодного разу не вдалося довести факт крадіжки в "Софії".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram