ГоловнаКультура

У Нацмузеї покажуть мистецтво, яке хотіла знищити радянська влада

На виставці представлять 93 експонати, серед яких роботи Олександри Екстер, Давида Бурлюка, Михайла Бойчука та інших

23 січня в Національному художньому музеї відкриється проект-реставрація "Спецфонд", де покажуть експонати, які звозили до Спеціального фонду музею з тим, щоб їх заховати подалі від публіки або й зовсім знищити.

Про це повідомляє кореспондент LB.ua.

У Спеціальний фонд музею, що сформувався в 1937-1939 роках, звозилися експонати, від яких хотіла позбутися радянська влада - переважно це було мистецтво, яке йшло врозріз з партійною ідеологією. У цьому фонді зберігалися експонати з музеїв Харкова, Одеси, Полтави, Дніпропетровська та зі спецфондів Української художньої виставки. Багато картин сьогодні є частиною постійної експозиції НХМУ в залах авангарду і бойчукістів.

Інвентарна книга Спецфонду налічує 1747 експонатів, серед яких не тільки полотна, а й скульптури, ікони, посуд, фотографії та листи. За словами куратора і головного хранителя НХМУ Юлії Литвинець, книга створювалася в поспіху і, до того ж, людьми, що не знаються на музейній справі: з граматичними помилками, російською та українською мовами упереміш, а в графі "причини вилучення" писали "формалізм", "націоналіст", іноді - "ворог народу".

Реставраційні роботи і переведення полотен в основний фонд почався лише в 1987 році. За затвердженим графіком представити експозицію планували ще наприкінці минулого року, проте реставраційні роботи і підготовка проекту "Спецфонд, 1937-1939" тривали останні чотири роки.

"Спецфонд - це ілюстрація сьогоднішнього дня, - розповідає Юлія Литвинець під час підготовки експозиції. - Чотири роки тому ми і уявити собі не могли, наскільки актуальною може стати виставка. На відкритті ми представимо протоколи з допитів художників: Бізюкова, Липківського і його дружини, щоб показати, як розвивалися долі художників та їх сімей у той час. На виставці також буде експонуватися інвентарна книга і протокол, в якому зазначено кого, за що і які твори автора має бути знищено. Їх надав Галузевий державний архів СБУ. Це дозволило нам відновити інформацію про багатьох художників. До відкриття буде великий каталог "Спецфонду". З 300 робіт каталогу ми не включили в проект ті картини, які перебувають у постійній експозиції в залах авангарду і бойчукістів, на час виставки вони будуть з позначкою "спеціальний фонд".

Перший зал умовної експозиції названо "Війна і повстання" і починається картиною Онуфрія Бізюкова "Червонофлотець", котра свого часу зазнала жорсткої критики і вважалася що ганьбить образ радянського воїна. Другий зал працівники музею умовно називають "Сільськогосподарський". Останній зал - "Індустріалізація".

У трьох залах представлено 93 роботи, серед яких полотна Олександри Екстер, Давида Бурлюка, Олександра Богомазова, Віктора Пальмова, Івана Липківського, Василя Сильвестрова, Кирила Гвоздика, Оксани Павленко, Абрама Черкаського, Михайла Бойчука, Івана Падалка та інших художників.

Проект-реставрація "Спецфонд" триватиме в Національному художньому музеї до 29 березня 2015 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram