ГоловнаКультура

Художники провели антивоєнну акцію на закритті Одеського кінофестивалю

Учасники акції хотіли привернути увагу до проблеми поганого постачання солдатів, які воюють на cході

19 липня художник Андрій Сігунцов та активіст Євген Довлатов провели перформанс перед будівлею Театру музкомедії в Одесі, де проходила церемонія закриття кінофестивалю.

Фото: Громадське ТБ Одеси

Фото: Громадське ТБ Одеси

Про це повідомив Андрій Сігунцов у своєму фейсбуці.

Перформанс під назвою "Похорон українського солдата-строковика" в буквальному сенсі був імітацію похоронної процесії. З домовини, в якій лежав художник Андрій Сігунцов у солдатській формі, сипалися шматки гнилого м'яса.

За словами художників, акцію провели на підтримку українських солдатів на сході, а також з метою привернути увагу до непослідовної політики проведення АТО на сході України, куди закидають абсолютно непідготовлених молодих хлопців, використовуючи їх "як гарматне м'ясо".

Таким чином перформанс показав трагізм сьогоднішньої ситуації в Україні, коли молоді люди, охоплені духом патріотизму, воюють за свою країну і при цьому позбавлені підтримки з боку держави.

Окрім Андрія Сігунцова в акції брали участь Віра Шевченко і активіст Femen Євген Довлатов.

Незважаючи на попередні домовленості, представники правоохоронних органів перешкоджали проведенню акції. Учасників перформансу затримали. На їх підтримку під будівлею Приморського РУВС зібралися одеські активісти, після чого всіх учасників акції звільнили.

Таку поведінку міліції Андрій Сігунцов оцінив як лицемірство з боку організаторів кінофестивалю: "Майже всю програму вони присвятили фільмам про протестний рух та активістів, і водночас перешкоджали проведенню антивоєнної акції за допомогою декількох сотень міліціонерів. Виходить, подивитися фільм про Майдан і випити коктейль можна, а відчути запах гнилого м'яса і бачити смерть, яка ходить зовсім близько, - не можна".

Проте, перформанс не був однозначно оцінений українською інтелігенцією та художниками. Відомий український художник Олександр Ройтбурд назвав акцію Сігунцова "жлобською гламурно-протестною акцією".

Нагадаємо, 19 липня в Одесі закрився 5-й міжнародний кінофестиваль. Поза конкурсом, в рамках спеціальної програми, присвяченої протестним акціям в усьому світі, відбулася прем'єра документального фільму Сергія Лозниці "Майдан". Навіть після закриття ОМКФ в суспільстві триває дискусія на предмет того, чи варто проводити культурні заходи такого рівня в той час, коли в одній з частин країни йдуть бойові дії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram