ГоловнаКультура

Україна визначилася з номінантом на "Оскар"

Вибирали з двох фільмів.

Україна визначилася з номінантом на "Оскар"

Український оскарівський комітет висуває на "Оскар-2012" фільм Михайла Іллєнка "Той, хто пройшов крізь вогонь".

Стрічку буде представлено в номінації "Фільм іноземною мовою".

"Іще належить пройти дуже серйозний етап. Надія в мене завжди є. Якби не було надії, то хто б починав таку мороку - п'ять років знімати одне кіно. Від такого змагання ніхто не відмовиться", - розповів режисер.

Голосування було таємним. Кінокартину обрано 5 голосами проти 3 із числа присутніх членів Комітету. До фінального відбору було прийнято заявки від 2 фільмів: "Будинок із башточкою" режисера Єви Нейман, виробництво "1+1 продакшн" і "Той, хто пройшов крізь вогонь".

До 1 жовтня фільм-претендент від України має переглянути і прийняти Американська академія кінематографічних мистецтв і наук (Лос-Анджелес, США) для подальшого відбору серед фільмів інших країн. У США номінантів у всіх 24-х категоріях (у категорії "Фільм іноземною мовою" їх буде п'ять) буде оголошено 15 січня 2013 року, а сама 85-та церемонія вручення премії "Оскар" за заслуги в галузі кінематографа за 2012 відбудеться 24 лютого 2013 року в Hollywood and Highland Center у Лос-Анджелесі.

Усього в Україні за період із 1 жовтня 2011 року до 30 вересня 2012 року були готовими або випустили 14 повнометражних художніх фільмів, але більшість із них спочатку не відповідали вимогам відбору оскарівського комітету. Одна з головних вимог - це комерційний прокат в Україні у вищевказаний період.

До Українського оскарівського комітету входять видатні діячі вітчизняного кінематографа та кінокритики: народна артистка України і СРСР Ада Роговцева, народний артист України, кінорежисер Олег Фіалко (голова Комітету), лауреат 2 науково-технічних премій "Оскар" Анатолій Кокуш, голова Національної спілки кінематографістів Сергій Тримбач, кінокритик, ведучий телепрограми "Аргумент-кіно" Володимир Войтенко, письменник, сценарист Андрій Курков, президент АПУ Олексій Сєрков, продюсер, віце-президент АПУ Дмитро Колесніков, продюсер, сценарист Ігор Савиченко та кінорежисер Сергій Маслобойщиков.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram