ГоловнаКультура

Квоти на національне кіно в кінотеатрах повинні бути реальними - голова Держкіно

Введення таких квот не завадить ринковому розвитку кінопрокату.

Квоти на національне кіно в кінотеатрах повинні бути реальними - голова Держкіно
Фото: regionews.com.ua

Квота на національне кіно (обов'язковий відсоток українських фільмів, які повинні показувати в кінотеатрах) повинна бути реально здійсненою. Таку думку висловила голова Держкіно України Катерина Копилова в ексклюзивному інтерв'ю LB.ua.

"Я вважаю, що квота може бути і 30%, і 50%, і 70%. Але вона працює тоді, коли є можливість її виконувати. Ми порахували, скільки фільмів приблизно вийде в український прокат 2012 року, порахували, скільки з них будуть українськими. Вийшло близько 5% з урахуванням похибки", - розповіла К. Копилова.

Якщо квота буде відповідати реальним можливостям кіноіндустрії, тоді її можна буде контролювати. Тобто вести переговори з дистриб'юторами та кінотеатрами про те, щоб вони обов'язково показували в себе певну кількість українських фільмів.

"Так ми зможемо забезпечити показ національного кіно в кінотеатрах, - переконана Катерина Олександрівна. - А поки що ми розуміємо, що українському кіно дуже складно пробитися до українського глядача".

Разом з цим, голова Держкіно вважає, що через кілька років можна буде взагалі відмовитися від таких квот: "Можливо, з часом український кінематограф виросте настільки, що квоти будуть не потрібні. Польський кінематограф за 6 років зріс до 30% національного в кінотеатрах країни. На польське кіно стоять черги".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram