Держава має підтримати розвиток високотехнологічних галузей промисловості

Нинішні урядовці, говорячи у ЗМІ про економічну кризу, занепад української промисловості, часто-густо лише констатують наявність проблем та висловлюють своє «велике занепокоєння» щодо критичної ситуації. Але час безпомічного розводження руками має вже канути в Лету, натомість КМУ повинен виробити чіткий та послідовний план дій з порятунку української економіки.

Майже 10 років займаючись питаннями промисловості – на посаді генерального директора ДП «Завод ім. В. О. Малишева», першого заступника міністра промислової політики, заступника міністра промислової політики, народного депутата – секретаря Комітету з питань промислової та інвестиційної політики, можу сказати, що проблемних питань на державних промислових підприємствах безліч, а вирішення їх потребує систематичного підходу.

Зокрема, державні космічні та авіаційні підприємства відчувають гострий кадровий дефіцит. Статистика свідчить про те, що кожного кварталу підприємства галузей залишає більше працівників, ніж влаштовується на роботу. У першу чергу звільняються спеціалісти, які, відпрацювавши 3-4 роки і набувши певної кваліфікації, шукають постійну роботу у більш платоспроможних роботодавців. Звичайно, крім втрати фахових спеціалістів, втрачаються і кошти, вкладені державою в їх безкоштовне навчання та державним підприємством - на підвищення професійної майстерності молоді.

У сухому залишку маємо ситуацію, коли державний сектор економіки фактично перетворюється на кузню кваліфікованих кадрів для недержавних промислових підприємств. Як наслідок, постійно зростає середній вік працівників державних підприємств комічної та авіаційної галузей, який сягає 55 років, а за особливо дефіцитними професіями, такими як інженери-технологи й інженери-конструктори, – близько 65 років. Зважаючи на термін набуття необхідної кваліфікації, що становить 7-10 років роботи на підприємстві, ситуація наближається до непоправної, оскільки через кілька років не буде можливості передавати набутий досвід, знання та вміння саме молодим працівникам.

Тому, щоб не доводити ситуацію до кричної точки, разом з іншими народними депутатами та за зверненням федерації організацій роботодавців Дніпропетровщини та Державного підприємства “Конструкторське бюро “Південне” імені М. К. Янгеля”, наприкінці вересня 2014 року зареєстрував у парламенті відповідний законопроект «Про додаткові заходи щодо збереження кадрового потенціалу та його розвитку на підприємствах авіаційної та космічної галузей», метою прийняття якого є збереження унікальних технологій розробки ракетно-космічної техніки та кадрового потенціалу на підприємствах авіаційної та космічної галузей. Зокрема, майбутній закон передбачає організацію нових робочих місць для випускників вищих навчальних закладів України та підвищення соціального рівня працівників космічної та авіаційної галузей щодо житлового забезпечення, а саме, вирішення однієї з найгостріших соціальних проблем – забезпечення житлом молодих спеціалістів і спеціалістів вищої категорії, що дасть можливість зберегти унікальний науково-технічний потенціал, набутий підприємствами за роки плідної роботи та сприятиме збереженню наступності поколінь.

Державна підтримка авіаційної та космічної діяльності в Україні має бути організована на достойному рівні, адже збереження і розвиток кадрового потенціалу на авіаційних та космічних підприємствах вплине на подальший розвиток й ефективне використання створеного високого науково-технічного, виробничого й експортного потенціалу авіаційної та космічної галузей як пріоритетної складової високотехнологічного сектору економіки для забезпечення національних інтересів держави. А це означає, що Україна нарешті отримає шанс бути сильною розвиненою країною, яку поважають закордоном і яка є повноправним гравцем на міжнародній арені.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram