ГоловнаБлогиБлог Тетяни Дурнєвої

Неповнолітні переселенці стали «дорослими»

Цієї новини очікували давно. Днями український парламент нарешті зрівняв у правах дітей-переселенців з дорослими людьми. Закон («Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми») приводить норми діючого законодавства у відповідність до Конвенції ООН про права дитини, має підписати Президент.

Фото: Макс Требухов

Тепер є законодавчо закріплена можливість для кожної дитини, у тому числі, яка прибула з зони конфлікту без супроводження батьків, отримати довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи. Неповнолітні громадяни зможуть особисто або через законного представника подати заяву для отримання довідки. Від імені малолітньої дитини таку заяву може подати її прямий родич або вітчим, мачуха, у яких проживає дитина, або представник органу опіки та піклування.

Ця законодавча новація за логікою спростить життя-буття багатьом вимушеним переселенцям. Чому це питання є актуальним? Річ у тім, що дітей, які опинились без батьків поза межами свого дому, насправді чимало. У багатьох випадках батьки відправляли їх до родичів та друзів на мирні території, а самі залишалися на окупованій території працювати, піклуватися про хворих родичів чи доглядати за квартирою, або ж самі будучи хворими… Таким чином, фізично батьки не могли допомогти своїм дітям вирішити питання про їхній статус, про отримання фінансової допомоги від держави.

За офіційними даними Мінсоцполітики станом на кінець січня цього року, в Україні нараховується 216 837 дітей – внутрішньо переміщених осіб.

Майже півтора роки такі діти не могли отримати ані довідки ВПО, ані законних 884 гривні, які держава виділяє для покриття витрат на проживання, відповідно до Постанови Кабміну №505. Також отримання довідки про взяття на облік ВПО окремо для дітей дасть можливість зафіксувати індивідуальні потреби кожної дитини та, відповідно, забезпечувати їх. Але відбудеться це після того, як запрацює довгоочікувана Єдина інформаційна база даних про внутрішньо переміщених осіб.

Тетяна Дурнєва Тетяна Дурнєва , голова правління громадського холдингу “ГРУПА ВПЛИВУ”
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram