ГоловнаБлогиБлог Ольги Бельковой

Що вже досяг майдан?

Місяць тому я задалася питанням - чому люди виходять на євромайдан, і що думають про свої результати. Цей пост другий у серії дописів, які супроводжують відео інтерв’ю пересічних громадян, яких я та мої друзі зустріли на майдані наприкінці 2013 року. Нагадаю, на той момент вже були перші розгони і панувала дуже приємна атмосфера людяності і співпраці між всіма на майдані. Більше того, Президент у кількох виступах “сказав, що пишається” майданом.

Фото: Предоставлено Ольгой Бельковой

Це відео варто уваги тому, що на мій погляд, навіть через місяць одне із досягнень майдану хоч і поглибилося, але залишилося таким же – Україна та Світ почули Голос Майдану, а велика частина українців зрозуміла хто вони є і чим вирізняються від інших! Але з’явилися і загрози тому досягненню, яке учасники майдану вважали за найбільше досягнення – Єдність України.

1. Єдність України. 4 лютого в ВРУ прозвучала промова найголовнішого комуніста, який згадав ідею федералізації. Лідер нашої фракції Віталій Кличко наполягає на тому, що розмови про федералізацію – це дорога в нікуди! Люди з майдану теж про це говорять! Якщо сьогодні шукати те, що різнить регіони, а не поєднує їх, то ми лише граємо на руку нашим ворогам.

2. Увага міжнародної спільноти. Україна знову заявила про себе. Тільки за останні тижні ми домоглися уваги з усіх боків – зі Сходу, Заходу та всіх інших частин світу. Колись один відомий журналіст, на мій докір, що він написав про мене неправду сказав, що я маю бути вдячна йому за рекламу, бо типу поганої реклами немає, а є лише реклама. Я б звісно воліла, щоб мої друзі по всьому світу не співчували мені та учасникам майдану, а заздрили зростанню економічних показників в економіці, але мушу зізнатися, що саме майдан зробив для розуміння іншими духу України більше ніж всі інші.

3. Зміна у владі та поведінці влади. Влада змінилася вимушено, але змінилася. Дехто вже у відставці. Дехто став ще більш жорстким. Декому доводиться вилазити із зручних крісел, щоб взяти під контроль своїх же депутатів, хто не побоявся виказати іншу думку. Дехто, незважаючи на палке бажання “швидкого рішення”, змушений вести перемовини. Це виключно досягнення майдану. Але ми не можемо чекати на швидкі ліки у ситуації, де ми кілька років поспіль понуро дивилися як руйнувалися важелі противаг всіх гілок влади, як була понівечена конституція, як до влади приходили люди за принципом приналежності до певного кола, але не професіоналізму. Ми дозволили владі довго бути безкарною, тож і зміни будуть поступовими.

Далі буде... Кілька цитат у відео є про те, що, на жаль, влада та Президент все ще не чують людей з майдану. Мушу констатувати – і через місяць віз і нині там. Перемовини з робочою групою у парламенті є лише імітацією процесу, а не справжніми перемовинами людей, які розуміють те, що розуміє майдан – тільки єдина унітарна Україна може сьогодні запропонувати своєму народові та світу план дій, але для цього потрібні великі структурні зміни.

Ольга Белькова Ольга Белькова , Народный депутат Украины
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram