ГоловнаПолітика

Депутати ухвалили закон про Вищу раду правосуддя (оновлено)

Парламент затвердив один з ключових документів судової реформи.

Депутати ухвалили закон про Вищу раду правосуддя (оновлено)
Фото: rusexpert.nl

Верховна Рада України вночі 21 грудня прийняла закон про Вищу раду правосуддя.

За відповідний законопроект №5180 проголосував 271 народний депутат.

ВРП буде колегіальним органом державної влади і суддівського управління, мета якого - забезпечення незалежності судової влади та формування чесного і професійного суддівського корпусу.

Згідно з текстом законопроекту, Вищу раду правосуддя запропоновано наділити повноваженнями звільняти суддів, вносити Президентові подання про їхнє призначення, приймати рішення про порушення суддею або прокурором вимог щодо несумісності, притягувати їх до дисциплінарної відповідальності.

Також ВРП матиме повноваження позбавляти недоторканності суддів, підозрюваних у кримінальних злочинах. Окрім того, рада буде вирішувати питання переведення суддів, їхніх відряджень, а також затверджувати їхню кількість у судах. Вища рада правосуддя наділена повноваженнями призначати і звільняти голову Державної судової адміністрації та його заступників.

Вища рада правосуддя буде складатися з 21 члена, з яких 10 вибирає з'їзд суддів, по двоє призначає Президент, Верховна Рада, з'їзд адвокатів, всеукраїнська конференція прокурорів і з'їзд представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ. Голова Верховного Суду входить до складу ВРП за посадою.

Рішення ради можуть бути оскаржені тільки в Верховному Суді.

При цьому депутати відхилили поправку, на якій наполягало громадянське суспільство - про Громадську раду доброчесності. Планувалося встановити, що негативний висновок ГРД стосовно судді повинен істотно ускладнити подальше призначення його на посаду. Рада не врахувала цієї пропозиції.

Оновлення. Також 235 голосами був прийнятий близький законопроект №5181 про внесення змін до Бюджетного кодексу у зв'язку з судовою реформою.

Законопроект доповнює перелік головних розпорядників бюджетних коштів Вищою радою правосуддя, Державною судовою адміністрацією та Верховним Судом. При цьому зі списку виключено старий Верховний Суд України та вищі спеціалізовані суди.

Також законодавчо закріплюється гарантія про неможливість зниження бюджетних призначень на утримання суддів без узгодження з Вищою радою правосуддя.

Нагадаємо, реорганізація Вищої ради юстиції в ВРП передбачена змінами до Конституції в частині правосуддя, які набувають чинності 30 вересня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram