ГоловнаПолітика

Перші бронекатери проекту "Гюрза-М" отримали назви "Бердянськ" і "Аккерман"

Порошенко заявив про передачу їх флоту для бойових випробувань.

Перші бронекатери проекту "Гюрза-М" отримали назви "Бердянськ" і "Аккерман"
Фото: dumskaya.net

Два перші бронекатери проекту 58155 "Гюрза-М", які спустили на воду в листопаді 2015 року, отримали назви "Бердянськ" і "Аккерман".

Про це повідомив президент Петро Порошенко в Одесі під час урочистостей з нагоди Дня Військово-морського флоту України (з 2015 року відзначається в першу неділю липня).

"До складу Військово-морських сил увійдуть два броньовані артилерійські катери, які передаються саме сьогодні для бойового випробування та постановки на озброєння", - заявив він.

За його словами, також уже закладені серійні артилерійські десантні катери, які незабаром увійдуть до складу флоту. "У перспективі - добудова інших кораблів, поповнення флоту кораблями і суднами необхідних типів, ударними ракетними комплексами, введення до складу морської авіації вітчизняного патрульного літака", - зазначив президент.

Нагадаємо, бронекатер проекту 58155 ("Гюрза-М") розроблений миколаївським підприємством "Казенний дослідницько-проектний центр кораблебудування". Він є наступним етапом розвитку катерів проекту 58150 ("Гюрза"), дві одиниці яких були побудовані "Ленінською кузнею" в 2004 році для прикордонної служби Узбекистану.

Перші дві "Гюрза-М" спустили на воду 11 листопада 2015 року, а 7 квітня на "Ленінській кузні" заклали ще чотири катери.

Озброєння катера складають два дистанційно керованих морських бойові модулі БМ-5М.01 "Катран-М". Кожен модуль "Катран-М" містить 30-мм автоматичну гармату ЗТМ1, 30-мм автоматичний гранатомет і 7,62-мм кулемет КТ, а також дві ПТУР "Бар'єр" із лазерною системою наведення. Катер оснащено оптико-електронною системою управління вогнем і має також комплект переносного ЗРК.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram