ГоловнаПолітика

Закон про електронне декларування спрямований на підпис Порошенка

Гройсман підписав узгоджений з ЄС закон

Закон про електронне декларування спрямований на підпис Порошенка
Фото: Макс Требухов

Спікер Верховної Ради Володимир Гройсман підписав закон №3755 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей подання посадовими особами декларацій про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру в 2016 році".

Документ спрямований на підпис Президенту Петру Порошенкові, свідчить інформація на сайті парламенту.

Нагадаємо, Верховна Рада врахувала побажання Президента і 15 березня прийняла закон про електронне декларування доходів держслужбовців. Правки до закону узгоджені з ЄС у межах безвізового діалогу. Уже з квітня чиновники повинні будуть заповнювати детальну електронну форму при декларуванні доходів.

За прийняття законопроекту №3755 віддали свої голоси 278 депутатів.

Закон про електронне декларування був прийнятий в минулому році, однак при прийнятті держбюджету на 2016 рік депутати відклали запуск e-декларування на 2017 рік. Це викликало критику ЄС. Рада скасувала цю норму, але при цьому фактично вихолостила закон, відклавши кримінальну відповідальність за неправдиві дані і передбачивши низку можливостей приховувати доходи. Євросоюз у відповідь відклав надання Україні безвізового режиму. Втім, Порошенко вихолощений закон ветував і погодив з ЄС правки в документ.

За цими правилами, кримінальна відповідальність за приховування доходів настає вже з 1 квітня 2016 року, однак лише в разі, якщо внесені дані відрізняються від достовірних на суму понад 250 розмірів мінімальної зарплати, тобто на 344 450 гривень.

Також у законі передбачено, крім позбавлення волі на строк до двох років, покарання у вигляді штрафу від 2,5 до 3,5 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (один такий мінімум дорівнює 17 гривням) або громадських робіт на термін від 150 до 240 годин.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram