ГоловнаПолітика

На сайті Президента зареєстрували петицію про люстрацію на флоті

Волонтери вимагають відставки командувача флотом і його першого заступника.

На сайті Президента зареєстрували петицію про люстрацію на флоті
Фото: Предоставлено волонтерами "Вернись живым"

На сайті Президента зареєстрували петицію про очищення Військово-Морських сил України від саботажників і сепаратистів.

У документі, який від імені найбільших волонтерських організацій, вніс засновник руху "Повернись живим" Віталій Дейнега, сказано, що в керівництві флоту є дуже багато осіб, які лояльні до Росії.

Зокрема донька командувача флотом Сергія Гайдука одружена зі співробітником ФСБ Росії і живе в Севастополі. Контр-адмірал Ігор Тимчук під час окупації в Криму склав списки переходу особового складу в Чорноморський флот РФ. У начальника оперативного управління штабу командування ЗСУ Олександра Дьякова брат служить командиром десантного корабля "Керч", штаб ЧФ РФ.

Також у петиції йдеться про низку інших «гріхів» нинішньої верхівки Військово-Морських сил: відсутність спроб відновити техніку, виведену з Криму; особисті справи моряків залишили окупантам у Криму; провал роботи з НАТО і західними партнерами.

У зв'язку з цим автори петиції вимагають звільнити Гайдука, Тимчука і Дьякова, а також провести переатестацію офіцерського складу ВМСУ на відповідність трьом вимогам: патріотизм, професіоналізм, відсутність корупції. Крім того, волонтери вимагають призначити начальником 73-го центру морських спецоперацій капітана Едуарда Шевченка, що блокує особисто Гайдук.

Нагадаємо, що докладно про ситуацію на флоті можна прочитати в статті волонтера Ольги Решетилової "Брюссельський «сюрприз», або Чому командуванню ВМС не подобається реформа, запропонована НАТО".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram