ГоловнаПолітика

Турчинов дорікнув Заходу у невиконанні Будапештського меморандуму

Секретар РНБО закликає розраховувати тільки на свої сили

Турчинов дорікнув Заходу у невиконанні Будапештського меморандуму
Фото: Сергей Нужненко

Секретар РНБО Олександр Турчинов вважав великою помилкою ядерне роззброєння України і дорікнув Заходу у невиконанні Будапештського меморандуму.

Турчинов випустив звернення з нагоди 21 річниці підписання Будапештського меморандуму.

" У той час Україну, зовсім молоду незалежну державу, якій виповнилося три роки, переконували в тому, що ядерна зброя їй не знадобиться, адже гарантами її суверенітету, недоторканності кордонів та незалежності виступили такі надпотужні держави, як США, Великобританія та Росія. Тоді політичне керівництво України повірило у дієвість міжнародних гарантій, але через 20 років виявилось, що гарантії були порожніми і не мали жодного підгрунтя, хоча і були підписані найвищими посадовими особами країн-підписантів", - нарікає він.

"У нас забрали не лише ядерну зброю, але і всі носії, які могли нести не лише ядерні боєзаряди. Були підірвані ракетні шахти, утилізоване ракетне паливо, знищені центри управління...Україна втратила стратегічні бомбардувальники і крилаті ракети, які, до речі, зараз Росія використовує в сирійській війні. Кремлівські маріонетки, що перебували в українських владних коридорах, намагалися остаточно добити та знищити українську армію та весь блок, що відповідав за безпеку і оборону країни", - заявив секретар РНБО.

Турчинов заявив, що, очолюючи країну протягом декількох місяців після повалення Януковича, просив підписантів меморандаму виконати свої зобов'язання.

"Перебуваючи в самому епіцентрі тих подій, одразу після обрання Головою Верховної Ради, виконуючи обов'язки Президента, і керуючи деякий час ще і залишками Кабміну, я звернувся до наших стратегічних партнерів по допомогу в контексті їх зобов'язань, відповідно до Меморандуму. Але нам ввічливо відповіли, що Будапештський меморандум - це формальний документ, він не передбачає реальних механізмів реалізації наданих гарантій. Тобто... Україну роззброїли реально, а гарантії виявилися "умовними", - відзначив він.

"Нам співчували, нас підтримували політично та економічно, але стало зрозуміло, що нас ніхто не захистить, і необхідно розраховувати лише на власні сили. Навіть летальну зброю, якої нам так бракувало, особливо на першому етапі агресії, нам і досі не постачають наші партнери, не наводячи при цьому жодних реальних аргументів", - додав Турчинов.

На його думку, невиконання Будапештського меморандуму довело безглуздість роззброєння, засвідчило повну руйнацію системи колективної безпеки, перевело парадигму нового сторіччя у середньовічний формат «права сили», що створює потенційну загрозу для всіх. Зброя знову стає головним аргументом в міжнародних відносинах, доводячи старе підзабуте правило: хочеш миру для своєї країни - ретельно готуйся до війни, вважає Турчинов.

"Ну і ще один висновок з цих подій для України: у новому тисячолітті кожен повинен розраховувати винятково на себе. Тому значення для нашої країни Збройних Сил сьогодні важко переоцінити. Надзвичайно дорогою ціною ми усвідомили, що запорукою нашої незалежності та свободи є саме потужна армія та сучасна зброя. Відродити наш військовий та економічний потенціал - це єдиний шлях відновлення територіальної цілісності та демократичного розвитку України. І в цьому питанні ми зможемо тільки самі допомогти собі! " - резюмував він.

Нагадаємо, Будапештський меморандум - меморандум про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї - міжнародний договір, укладений 5 грудня 1994 року між Україною, США, Росією і Великобританією про без'ядерний статус України. Угода містить пункти, що надають Україні гарантії її суверенітету і безпеки.

4 березня 2014 року президент РФ Володимир Путін заявив, що Росія не визнає свої зобов'язання щодо гарантування територіальної цілісності України за Будапештським меморандумом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram