ГоловнаПолітика

Слідком РФ заявив про поширення своєї юрисдикції на Україну

Росія дала собі право на кримінальне переслідування українських військових і держслужбовців

Слідком РФ заявив про поширення своєї юрисдикції на Україну
Фото: www.gazeta.ru

У Слідчому комітеті Росії заявили про право на поширення своєї так званої "універсальної юрисдикції" на схід України і нібито законності "кримінального переслідування" осіб із вищого політичного та військового керівництва України.

Про це заявив глава СК РФ Олександр Бастрикін, інформує УНІАН.

Бастрикін стверджує, що СК РФ "не може залишатися осторонь, оскільки ці злочини пов'язані з порушенням загальновизнаних норм і принципів міжнародного права, в тому числі Женевських конвенцій 1949 року, Мінських домовленостей, а також заборону на застосування всіх видів зброї та ведення наступальних дій, тобто мають характер воєнних злочинів проти миру і безпеки людства".

"Слідство спільно з представниками інших підрозділів центрального апарату детально опрацювало питання юрисдикції Російської Федерації стосовно розслідування цих діянь. Встановлено, що норми міжнародного гуманітарного права дають всі підстави Росії для здійснення своєї універсальної юрисдикції у розслідуванні такої категорії справ", - заявив він.

За словами Бастрикіна, порушення кримінальних справ і кримінальне переслідування вищого політичного та військового керівництва України "є законним і обґрунтованим як з погляду російського законодавства, так і з точки зору норм міжнародного права".

Бастрикін стверджує, що злочини підтверджуються зібраними доказами: показаннями свідків і потерпілих серед осіб, які проживали на території Донецької та Луганської областей і вимушено залишили територію України; протоколами огляду трупів; висновками судових експертиз; та іншими доказами, нібито наявними в матеріалах кримінальної справи, а також результатами оперативно-розшукової діяльності.

Нагадаємо, у 2014 році СК РФ порушив кримінальні справи проти кількох українських політиків, чиновників і громадських організацій. Зокрема, у жовтні 2014 року стало відомо про розслідування щодо "Правого сектору" і "Самооборони Майдану"заочно заарештувати главу Дніпропетровської ОДА Ігоря Коломойського комітет вимагав ще у червні, а з березня СК РФ веде кримінальну справу стосовно Генеральної прокуратури України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram