ГоловнаПолітика

Донецька і Луганська області опинилися у вигіднішому економічному становищі, - Коломойський

Окупованим регіонам не потрібно платити податки Києву

Донецька і Луганська області опинилися у вигіднішому економічному становищі, - Коломойський
Фото: adm.dp.ua

Донецька і Луганська області опинилися у вигіднішому економічному становищі, ніж інші регіони України. Про це заявив губернатор Дніпропетровській області Ігор Коломойський, повідомляє обласна держадміністрація.

"Що стосується територій, які перебувають у режимі тимчасового самоврядування, то вони на сьогодні перебувають у вигіднішому економічному становищі, ніж інші регіони країни, тому що у них децентралізація вже відбулася", - сказав Коломойський.

Губернатор пояснив, що все, зібране на території захоплених бойовиками областей, витрачається безпосередньо на цих територіях. "У Київ вони нічого не збираються відправляти. А ми будемо збирати тут податки, відправляти все у Київ і чекати, що звідти нам, може, коли-небудь дадуть те, що і так нам належить", - сказав Коломойський.

Він зазначив, що 2,5 млрд гривень, які були на рахунках області, райцентрів та міст, зараз знаходяться на рахунку казначейства, але ці кошти заморожені і доступу до них в області немає. Коломойський підкреслив, що децентралізацію необхідно починати саме з казначескіх рахунків.

Губернатор упевнений, що люди, котрі обіцяють зараз децентралізацію, змінять свою думку, коли опиняться в кріслах депутатів.

"Сьогодні всі гроші йдуть знизу, збираються нагорі, а потім звідти вони розподіляються за залишковим принципом по регіонах - кому що перепаде. І коли ти сидиш угорі, а повз тебе тече грошова ріка, яка не твоя і до тебе відношення не має, то створюється ілюзія, що ти можеш керувати цим потоком. І ти справді можеш створювати підзаконні акти, щоб ці гроші кудись дати, а кудись - ні, вишиковувати когось у чергу, створювати штучний дефіцит. Потім звертаєшся до голів адміністрацій, щоб повернути їхні ж гроші, віддай 20% відкату, або 5%, або 15%", - розповів Коломойський.

Нагадаємо, раніше Президент Петро Порошенко представив план реформ України "Стратегія-2020", децентралізація влади увійшла до списку восьми головних реформ, запланованих главою держави.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram