ГоловнаПолітика

Бельгія, Польща та Литва підтримають санкції проти України

Німеччина і Швеція також прихильники рішучих заходів

Бельгія, Польща та Литва підтримають санкції проти України

У Євросоюзі все більше країн висловлюються за введення санкцій проти української влади.

Про це повідомляє ИТАР-ТАСС.

Зокрема, прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск у сеймі країни заявив, що настав час для введення санкції проти України.

За його словами, "санкції - це радше моральна реакція, ніж елемент, який може дати позитивні ефекти".

"Якщо події в Україні будуть розвиватися так само трагічно, як зараз, то санкції нам точно не допоможуть побудувати злагоду в країні", - додав голова польського уряду.

"Проте санкції бувають необхідним жестом солідарності і сигналом для влади, що резерв терпіння скінчився і перейдено певні межі, - пояснив він. - Жертви застосування сили потребують такого жесту, такого вираження підтримки".

На думку Туска, санкції не вплинуть на рішення української влади і не зумовлять чесного діалогу, але "настав момент, коли важливіші люди, на яких чекають місяці і роки безнадійної боротьби".

"Найближчими днями, під час переговорів з головами держав і лідерами європейських інститутів, я буду закликати ввести санкції, які повинні вдарити по винуватцях українських бід. Сподіваюся, польська позиція вплине на швидке ухвалення рішення в ЄС", - додав він.

Тим часом голова бельгійського МЗС Дідьє Рейндерс заявив, що Бельгія підтримає санкції ЄС проти влади України.

"Час перейти до іншого етапу - до санкцій", - подає слова міністра бельгійське агентство Belga.

Рейндерс рішуче засудив і назвав неприйнятним насильство проти демонстрантів. Він також зазначив, що для застосування Євросоюзом санкцій потрібна "одностайність країн ЄС, якої зараз немає".

"Я знаю, що мій німецький колега дотримується такої самої думки, що й я. Аналогічну реакцію я бачу з боку мого шведського колеги. Ми повинні спробувати переконати якомога більше колег приєднатися до нас", - сказав голова МЗС Бельгії. При цьому він зазначив, що не йдеться про застосування санкцій заради санкцій, а "санкцій для початку діалогу".

Президент Литви Даля Грібаускайте також висловилася за санкції.

"Тому, що відбувається в Україні, немає жодних виправдань. Це вже має злочинний характер. І це (визначення) стосовно обох сторін - і влади, і частини опозиції", - заявила вона.

На думку Грібаускайте, у порядку денному міжнародної спільноти тепер знаходяться "серйозні санкції щодо всієї України". "Якщо не буде зупинено кровопролиття і використання сили, підтримки не буде ні такої влади, ні такої опозиції, що дозволяє ці дії", - заявила президент.

Голова МЗС ФРН Франк-Вальтер Штайнмайєр заявив, що Німеччина також не виключає можливості введення санкцій проти окремих осіб в Україні у зв'язку з ескалацією напруження.

"Відповідальні за ухвалення рішень, які ведуть до кровопролиття в центрі Києва або в інших частинах України, повинні зважати на те, що Європа може переглянути свою стриманість щодо санкцій", - сказав він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram