ГоловнаПолітика

У Януковича пояснили відсутність у виборчкомах "Свободи" й "УДАРу"

Олена Лукаш переконана, що програла і ПР.

У Януковича пояснили відсутність у виборчкомах "Свободи" й "УДАРу"
Фото: www.segodnya.ua

Представники партій "УДАР" і ВО "Свобода" не отримали жодного місця в окружних виборчих комісіях через недосконалість нового виборчого закону.

Про це заявила радник Президента, представник Президента в Конституційному Суді Олена Лукаш.

"Це проблема нового закону. Це ціна компромісу під час голосування у Верховній Раді. Саме опозиція наполягала на тому, щоб допуск до жеребкування мали всі без винятку партії, які висунули своїх кандидатів", - сказала вона.

Лукаш нагадала, що 26 серпня ЦВК утворила 225 окружних виборчих комісій, до складу яких увійшло 4045 громадян. Для цього ЦВК протягом 22, 23 і 24 серпня повела перевірку документів приблизно 15 тисяч кандидатів, поданих кандидатами та політичними партіями.

"Уявіть собі обсяг цієї роботи", - додала радник Президента.

"Жеребкування тривало майже годину. Його суть полягала у вилученні з барабана 81 конверта з назвами партій, які внесли подання про формування складу окружкомів, в оголошенні та фіксації результату жеребкування в протоколі", - уточнила Лукаш.

"Окремі експерти і політичні сили вважають, що ЦВК потрібно було проводити не одне, а 225 жеребкувань. Але це не тільки не передбачено законом, а й неможливо фізично", - наголосила радниця Президента.

Зміни порядку жеребкування щодо включення кандидатур у склад дільничних виборчих комісій запобігли зриву виборів.

— представник Партії регіонів у ЦВК Владислав Забарський

Вона зазначила, що в такому разі жеребкування зайняло б приблизно 225 годин - або 9 діб безперервного цілодобового засідання ЦВК. Але за законом, окружкоми потрібно сформувати протягом лише 4 днів - із 22 по 26 серпня. "Отже, ЦВК, формуючи склади окружних комісій, діяла способом і в строки, визначені законом. Правомірність цих дій підтверджена рішенням Вищого адміністративного суду України. Надалі, я вважаю, щоб уникнути такої ситуації, слід переглянути норми виборчого закону", - заявила Лукаш.

При цьому вона сказала, що Партія регіонів також програла це жеребкування.

Нагадаємо, 13 вересня ЦВК змінила порядок проведення жеребкування з включення кандидатур у склад дільничних виборчих комісій на виборах Верховної Ради.

14 вересня "Свобода" оскаржила в Київському апеляційному адмінсуді рішення ЦВК змінити порядок жеребкування з включення кандидатур у дільничні виборчі комісії на виборах Верховної Ради, однак отримала відмову.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram