ГоловнаПолітика

Тейшейра: Янукович не виправдав надій ані України, ані ЄС

Посол Європейського Союзу в Україні Хосе Мануель Пінту Тейшейра зазначив, що в Президентові Вікторі Януковичу розчарувалися і в ЄС, і в Україні.

Тейшейра: Янукович не виправдав надій ані України, ані ЄС
Фото: telegraf.by

Про це він сказав в інтерв'ю виданню "Корреспондент".

За його словами, Янукович сам породив забагато надій навколо себе, заявивши про курс на реформи і пообіцявши навести лад у владі.

"І в нього повірили - і Україна, і ЄС. Але, на жаль, він не виправдав надій", - сказав представник ЄС.

Дипломат також пояснив скандальну ситуацію, коли

він публічно заявив, що Україна загрузла в корупції і що уряд Януковича не виконав своїх зобов'язань перед ЄС.

"Пан Дмитро Фірташ запросив мене на зустріч Федерації роботодавців [Фірташ - голова федерації], як і інших послів країн, компанії яких є великими українськими інвесторами. Зустріч була присвячена бізнес-ситуації в Україні. Абсолютно зрозуміло, що якщо мене запрошують на офіційну зустріч із Федерацією роботодавців, я піду туди з метою не просто пофотографуватися, поусміхатися перед об'єктивами і розповісти, що в Україні прекрасна ситуація з бізнесом. Я не маю наміру бути лялькою в руках ляльководів. На таких зустрічах моє завдання - висловлювати свою думку про ситуацію в Україні, що я й роблю", - сказав він.

Ми спокійно і навіть радісно спостерігали б за "українізацією" пана Тейшейри, якби його політологічні оцінки та судження сприймалися українськими громадянами та ЗМІ як його особиста думка, а не офіційна позиція 27 країн-членів Європейського Союзу

— МЗС України у відповідь на заяву Тейшейри про корупцію

Тейшейра наполягає на тому, що говорить про проблеми, які сьогодні є насущними для бізнесу: вибіркове ставлення, непередбачуваність ведення бізнесу, корупція.

"Коли у своїх висловлюваннях я згадав Президента Януковича, я насправді цитував його. Адже він сам під час передвиборної президентської кампанії, та й протягом першого року правління постійно говорив про те, що після помаранчевої революції Україна була в хаосі, не було порядку і вона вимагала реформ. Янукович тоді заявив, що побудує вертикальну модель влади, щоб побороти корупцію, поліпшити бізнес-клімат і припинити хаос", - додав він.

Представник Євросоюзу зазначив, що результатів боротьби з корупцією в Україні наразі не видно.

"Коли їх буде видно, я першим буду дуже радий заявити про них. Але зараз ситуація значно гірша, ніж була в той так званий хаотичний період після помаранчевої революції", - сказав Тейшейра.

За його словами, "під час помаранчевого правління було більше свободи, більше демократії, було більше довіри".

"У ті часи олігархи підтримували різних політичних гравців, тому було більше місця для плюралізму", - пояснив він.

Нагадаємо, Тейшейра залишить Україну цього року в рамках ротації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram