Пропозиція про включення до «Генерального плану розвитку м. Києва

ПРОПОНУЮ:

1. Внести до Стратегії та Генерального плану пункт про відновлення природного стану заплави річки Нивка.

2. Усунути з проекту Генерального плану будівництво природо-невідповідних об’єктів (типу набережних, бульварів, автомобільних доріг, громадської забудови, інших споруд) у прибережній захисній та водоохоронній зоні річок Нивка і Любка.

3. Запланувати і провести природовідновлюючі роботи, в ході яких привести водоохоронні зони вказаних річок до стану, зафіксованого у проекті відведення прибережних захисних смуг та водоохоронних зон, розробленому для річок Нивка і Любка і затвердженому у 2004 році.

4. Надати водоохоронним зонам річок Нивка і Любка, у частині, що належить до Біличанського лісу, статус об’єктів природно-заповідного фонду.

ОБГРУНТУВАННЯ ПРОПОЗИЦІЇ: Проект відведення прибережних захисних смуг і водоохоронних зон, розроблений у 2004 році є обов’язковим до виконання. Всі зміни, зроблені без врахування статусу прибережних захисних смуг і водоохоронних зон річок Нивка і Любка – були виконані з порушенням вимог Водного і Земельного Кодексів України.

Коригування Проектів відведення прибережних захисних смуг і водоохоронних зон водних об'єктів «для приведення їх у відповідність сучасному стану…» є черговими діями, спрямованими на покриття раніше вчинених порушень та їх підтримку. Виконання таких дій є співучастю в екологічному злочині.

Рослинний і тваринний світ водоохоронних зон вказаних річок багатий водоплавними і прибережними птахами, там є колонія сірих чапель, живуть бобри, лісові звірі приходять на водопій, а вдень переховуються у густих чагарниках прибережних низин. Таким місцям слід надавати природоохоронний статус.

Ці акумулятори природного біорізноманіття потребують захисту і збереження. Створення на їх місці набережних, бульварів, буферних парків, інших неприродних об’єктів – веде до планового знищення природного довкілля,

і є свідченням або професійної некомпетентності планувальників, або свідомою співучастю у екологічному злочині.

З повагою, Олена К-ко

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram