ГоловнаСвіт

У Чехії незадоволені законом про визнання ветеранів ОУН-УПА учасниками бойових дій

Глава чеського МЗС збирається обговорити це питання під час найближчого візиту в Україну.

Президент Чехії Мілош Земан "публічно закликав, щоб Прага офіційно висловила протест проти звеличення військових злочинців України". Про це написав у Twitter представник президента Іржі Овчачек, передає Радіо Свобода.

"Міністерство закордонних справ Чехії, зокрема, його глава Томаш Петршичек, "боязко мовчить" про звеличування бандерівців в Україні", - йдеться у повідомленні.

На заяву Овчачека глава чеського МЗС Томаш Петршичек відповів, що обговорить цю тему зі своїми колегами під час візиту в Україну на початку наступного року.

"Україна повинна буде сама впоратися з болючими місцями історії. Для цього вона повинна отримати необхідний час. Я про це буду говорити зі своїми колегами під час візиту в Україну на початку наступного року", - висловився Петршичек.

Чеський міністр зазначає, що хотів би цю тему обговорити особисто, а не вказувати на це через ЗМІ.

"Зі складними сторінками історії кожна країна повинна впоратися сама. Це не справа дипломатії, оцінювати або досліджувати історію, це справа істориків", - вважає глава чеського МЗС.

Нагадаємо, 23 грудня Порошенко підписав закон, який визнає учасниками бойових дій ветеранів ОУН-УПА. Закон розширив перелік воїнів УПА, які мають право на пільги.

До таких належать "особи, які брали участь у всіх формах збройної боротьби за незалежність України у XX столітті у складі Української повстанської армії, Української повстанської армії отамана Тараса Боровця (Бульби) "Поліська Січ", Української народної революційної армії (УНРА), озброєних підрозділів організації українських націоналістів та згідно з Законом України "Про правовий статус і пам'яті борців за незалежність України у XX столітті" визнані борцями за незалежність України у XX столітті".

Міжнародні суди не визнавали ці організації "військовими злочинцями", але з такими заявами постійно виступає Москва.

Президент Чехії Мілош Земан відомий підтримкою скасування санкцій Євросоюзу проти Росії. Земан також пропонує пробачити Росії анексію Криму, виплативши Україні грошову компенсацію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram