ГоловнаСвіт

Японія відновить полювання на китів після 30 років мораторію

Для цього Токіо вийде з Міжнародної комісії з промислу китів.

Японія відновить полювання на китів після 30 років мораторію
Фото: EPA\UPG

Японія вперше за 30 років відновить промисел китів і з цією метою у 2019 році вийде з Міжнародної комісії з промислу китів (IWC).

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Зазначають, що комерційний китобійний промисел відновлять у липні 2019 року, але тільки в територіальних водах і ексклюзивній економічній зоні Японії.

Японія фактично ніколи не відмовлялася від забою китів, щорічно забиваючи з "науковою метою" тисячі тварин.

Міжнародна екологічна організація "Грінпіс" засудила рішення про вихід з IWC і закликала уряд Японії вжити термінових заходів для захисту морської екосистеми замість того, щоб відновлювати комерційний китобійний промисел.

Японія вже неодноразово погрожувала відмовою від мораторію, чинного з 1986 року. У Токіо багато років невдоволено заявляли, що деякі країни-члени IWC стурбовані лише захистом китів, тоді як початковою метою комісії було збереження їхньої популяції і довгострокове використання китових ресурсів.

У зв'язку із цим Японія вже давно заявляє, що чисельність деяких видів китів відновилася.

Більшість японців зараз не вживають у їжу китове м'ясо, але уряд вважає, що це зміниться, щойно відновиться комерційний китобійний промисел. Використання китів є частиною японських традицій і культури. Крім Японії, забій китів здійснюють Ісландія і Норвегія, причому переважно з комерційною метою.

Нагадаємо, в грудні 2009 року біля берегів Австралії відбулася сутичка між японськими китобоями і захисниками китів. Екологи перебували на судні Steve Irwin, що належить міжнародній природоохоронній організації Sea Shepherd. Під час зближення з китобоєм судна обмінялися залпами з потужних водяних гармат.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram