ГоловнаСвіт

У Литві кількох людей затримали за підозрою в шпигунстві на користь Росії

Серед затриманих - один громадянин РФ.

У Литві кількох людей затримали за підозрою в шпигунстві на користь Росії
Альгирдас Палецкис
Фото: ru.delfi.lt

У Литві за підозрою в шпигунстві на користь Росії затримали кількох людей, у тому числі колишнього голову Соціалістичного народного фронту Альгірдаса Палецкіса.

Як повідомляє DELFI з посиланням на джерело в поліції, Палецкіса затримали з доказами - він збирав інформацію на замовлення спецслужб.

"Затримано громадянин Литви, відомого в суспільстві Альгірдаса Палецкіса. Є й інші затримані", - заявив на прес-конференції генеральний прокурор Евалдас Пашиліс. Точного числа затриманих генпрокурор не назвав.

"Діяльність тривала довго, вона була свідомою", - сказав Пашиліс.

Особи, які виконували завдання російської розвідки, за його словами, були пов'язані з політичними непарламентськими партіями.

Генкомісар Литви Лінас Пярнавас розповів, що під час розслідування провели обшуки. Серед підозрюваних є один громадянин Росії.

"Можу підтвердити, що один із затриманих - Валерій Іванов, його затримали, оскільки під час обшуку в нього знайшли зброю. На цей момент з'ясовують, чи пов'язано це зі справою про шпигунство", - сказав Пярнавас.

Він зазначив, що під час обшуків були виявлені різні дані, які дозволяють припускати, що підозрювані збирали інформацію. Затримані, ймовірно, збирали інформацію непублічного характеру, проте не розкривається, чи була вона засекреченою.

За шпигунство в Литві загрожує позбавлення волі на строк від двох до 10 років.

Нагадаємо, раніше Словаччина вислала російського дипломата за підозрою в шпигунстві.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram