ГоловнаСвіт

Трамп відряджає держсекретаря в Саудівську Аравію через зникнення журналіста

Журналіста могли вбити на території саудівського консульства.

Трамп відряджає держсекретаря в Саудівську Аравію через зникнення журналіста
Фото: cbsnews.com

Президент США Дональд Трамп обговорив з королем Саудівської Аравії Салманом ситуацію навколо зниклого саудівського журналіста Джамаля Хашоггі.

Про це Трамп розповів журналістам у понеділок. Крім того, президент повідомив, що держсекретар США Майк Помпео негайно вилітає в Ер-Ріяд, щоб зустрітися з королем. За потреби держсекретар зробить поїздки і в інші місця, передає Голос Америки.

Хашоггі міг стати жертвою «бандитів-убивць», сказав президент.

За словами Трампа, у ході 20-хвилинної бесіди король Салман заявив, що не має «жодного уявлення про те, що могло статися із Хашоггі», який пропав після відвідування консульства Саудівської Аравії в Стамбулі 2 жовтня. Король також заявив, що саудівська влада тісно співпрацює з Туреччиною в цій справі.

Президент пообіцяв «нічого не залишити без уваги» під час з'ясування обставин зникнення Хашоггі.

Напередодні ввечері саудівський монарх і президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган обговорили створення спільної робочої групи для розслідування зникнення Хашоггі. На думку турецької влади, журналіста могли вбити саудівські агенти в будівлі консульства. Саудівська Аравія ці звинувачення називає безпідставними.

Хашоггі, який утік із Саудівської Аравії та мав посвідку на проживання в США, де писав критичні статті про свою країну для газети The Washington Post, пропав 2 жовтня після того, як увійшов до саудівського консульства в Стамбулі. Він планував отримати документ про розлучення для того, щоб укласти новий шлюб.

За даними телеканалу CNN, Хашоггі записав момент власного вбивства на "розумний годинник" Apple Watch. Хашоггі ввімкнув диктофон, убудований у годинник, у той момент, коли він увійшов до будівлі саудівського консульства в Стамбулі 2 жовтня.

Інформація передавалася з годинника в хмарне сховище iCloud і на стільниковий телефон, який журналіст залишив у своєї нареченої перед тим, як увійти до консульства. Його наречена, громадянка Туреччини Хатідже Дженгіз заявила, що вона стояла біля будівлі консульства, чекаючи виходу свого нареченого, проте так його і не дочекалася.

У матеріалі газети говориться, що на годинник записалися не тільки допит Хашоггі й подальші тортури, а також сам момент його вбивства.        

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram