ГоловнаСвіт

Трамп відмовив Путіну в допиті американських чиновників

Допитувати американців Путін запропонував Трампові в Гельсінкі.

Трамп відмовив Путіну в допиті американських чиновників
Фото: EPA/UPG

Президент США Дональд Трамп відмовився від ідеї допиту росіян у справі про втручання Кремля в американські вибори в обмін на допит російськими слідчими громадян США в так званій справі Браудера.

Про це заявила прес-секретар Білого дому Сара Сандерс, передає Голос Америки.

За словами Сандерс, пропозиція Путіна була "щирою", але Трамп "не пристав" на неї. США сподіваються, що американський Департамент юстиції отримає дозвіл від Путіна привезти 12 росіян у США - і там буде доведена їхня невинність або провина.

"Цього не станеться. Ми не змусимо американців їхати в Росію на допити росіян", - заявив держсекретар США Майк Помпео.

Білий дім відкинув пропозицію після заяв Сенату проти допитів американських дипломатів або представників влади іноземними урядами.

Допитувати американців в обмін на допити 12 російських агентів спецслужб Путін запропонував Трампу під час зустрічі в Гельсінкі. У Вашингтоні пропозицію розкритикували і демократи, і республіканці.

Напередодні саміту лідерів США і Росії генпрокуратура США повідомила про звинувачення 12 офіцерам російської військової розвідки. Їм закидають злом комп'ютерних систем апарату Демократичної партії США та оприлюднення тисяч викрадених документів і електронних листів. У Росії звинувачення на адресу її розвідників відразу відкинули і заявили, що йдеться про спробу "зіпсувати атмосферу" навколо саміту з боку спеціального прокурора Роберта Мюллера, який розслідує у США справу про втручання Росії у вибори 2016 року.

Нагадаємо, раніше лідер більшості в Сенаті Мітч Макконел закликав два ключові комітети Сенату провести слухання про можливість введення нових санкцій проти Росії, щоб запобігти втручанню Кремля в майбутні американські вибори.

Також сенатор-республіканець Ліндсі Грем заявив, що, на його думку, президент США помиляється в оцінці Путіна.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram