ГоловнаСвіт

ЄС закликав Росію визнати відповідальність за катастрофу MH17

З аналогічною заявою виступило МЗС Британії.

ЄС закликав Росію визнати відповідальність за катастрофу MH17
Фото: EPA/UPG

Верховний представник Євросоюзу із зовнішньої політики і безпеки Федеріка Могеріні закликала владу Росії до відповідальності за аварію лайнера Malaysia Airlines в Донецькій області 17 липня 2014 року.

Про це повідомляє Німецька хвиля.

Вона нагадала, що, провівши "незалежне, професійне і неупереджене розслідування", Об'єднана слідча група (JIT) дійшла до висновку, що установка "Бук", використана під час обстрілу рейсу MH17, поза будь-якими сумнівами належала російським збройним силам.

"На цьому тлі ми і надалі будемо закликати Російську Федерацію визнати свою відповідальність і повною мірою сприяти всім заходам, спрямованим на те, щоб притягнути винних до відповідальності", - йдеться в заяві Могеріні.

В четверту річницю аварії малайзійського лайнера MH17 Росії визнати відповідальність за цю трагедію закликав російську владу і глава британського МЗС.

"Завдяки чотирирічній копіткій роботі Об'єднаної слідчої групи, ми тепер знаємо, що MH17 був збитий російською ракетою типу "Бук", що належить 53-й зенітній бригаді російської армії, ракета була запущена з території на сході України, зайнятій підтримуваними Росією сепаратистами", - зазначається в заяві глави британського МЗС Джеремі Ганта, опублікованій у вівторок, 17 липня. За словами глави Форін-офіс, це "ще один приклад неповаги Російською Федерацією людського життя і заснованої на правилах міжнародної системи". "Росія повинна відповісти за свої дії", - заявив Гант.

Він зазначив, що Великобританія повністю підтримує Австралію і Нідерланди в їх заклику до Москви визнати відповідальність РФ за трагедію і співпрацювати з ними в зусиллях щодо встановлення справедливості для жертв трагедії.

Наголосивши, що Лондон буде і надалі повністю підтримувати роботу JIT, Джеремі Гант закликав Росію "повною мірою співпрацювати зі слідством і надавати будь-яку підтримку, яка потрібна відповідно до резолюції 2166 Ради Безпеки ООН".

Катастрофа сталася 17 липня 2014 року в Донецькій області. В результаті трагедії загинули всі 298 осіб, що перебували на борту. Пасажирами рейсу були громадяни 10 країн, більшість загиблих (196 осіб) - громадяни Нідерландів.Країни Заходу і Україна вважають, що літак збили проросійські сепаратисти. Міжнародна комісія з розслідування аварії дійшла до висновку, що літак був знищений боєголовкою 9Н314М (ракети 9М38М1 установки "Бук").

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram