ГоловнаСвіт

Норвегія попросить США вдвічі збільшити контингент біля кордонів з Росією

Рішення не є створенням постійної бази США в країні.

Норвегія попросить США вдвічі збільшити контингент біля кордонів з Росією
Фото: EPA/UPG

Норвегія запропонує Сполученим Штатам понад удвічі збільшити кількість морських піхотинців США, розміщених в країні. Уряд в Осло все більше стурбований загрозою з боку Росії після анексії Криму 2014 року, передає Радіо Свобода.

Приблизно 330 морських піхотинців США мали покинути Норвегію наприкінці цього року після того, як у січні 2017 року прибув перший контингент для підготовки до бойових дій в умовах зими. Однак рішення про виведення американських військових було змінено.

Міністр закордонних справ Норвегії Іне Еріксен Сорайде заявила журналістам, що це рішення не є створенням постійної бази США в Норвегії і не спрямоване проти Росії.

"Осло попросить Вашингтон скерувати 700 морських піхотинців з 2019 року (зараз їх 330). Додаткові підрозділи будуть розташовані ближче до кордону з Росією, в регіоні Внутрішніх Тромсе в норвезькій Арктиці, а не в центральній Норвегії. Ротація сил триватиме протягом п'яти років", - йдеться в повідомленні.

Крім того, США хочуть побудувати інфраструктуру, яка могла б розмістити до чотирьох винищувачів США на базі за 65 кілометрів на південь від Осло в рамках європейської ініціативи стримування, розпочатої після анексії Росією Криму 2014 року.

Як повідомляли, восени 2018 року біля узбережжя Норвегії НАТО проведе найбільші з часів холодної війни навчання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram