ГоловнаСвіт

Основного спонсора Brexit викликали на допит через зв'язки з Росією

Вони виявилися "дальшими й глибшими", ніж уважалося раніше.

Основного спонсора Brexit викликали на допит через зв'язки з Росією
Бэнкс (справа) и один из главных сторонников "Брексита" Найджел Фараж
Фото: EPA/UPG

Бізнесмен Аррон Бенкс, який фінансував Leave.EU, одну з головних кампаній на користь виходу Великобританії з Євросоюзу (Brexit), цього вівторка буде допитаний з приводу своїх відносин з Росією.

Британська газета The Sunday Times повідомила, що Бенкса хочуть допитати, оскільки його зв'язки з РФ виявилися "дальшими й глибшими", ніж уважалося раніше.

Британська влада не раз заявляла, що не бачать доказів втручання Москви в голосування щодо "Брекзит", але законодавці розслідують питання про те, чи відіграла РФ якусь роль у спробі через фейкові новини вплинути на громадську думку до референдуму.

The Sunday Times стверджує, посилаючись на листи, отримані від журналіста, який працював з Бенксі, що бізнесмен і його помічник Енді Вигмор неодноразово зверталися до російських посадових осіб як до, так і після референдуму. Раніше Аарон Бенкс стверджував, що провів тільки одну зустріч у Лондоні з російським послом Олександром Яковенком у вересні 2015 року, проте газета стверджує, що були ще дві зустрічі.

"Я двічі обідав з російським послом, а потім ще раз зустрічався з ним за чашкою чаю. Можете мене засуджувати", - заявив сам Бенкс. Він також зазначив, що разом з Вігмором постане перед парламентським комітетом, який, зокрема, вивчає питання поширення фейкових новин. При цьому два дні тому Бенкс заявляв, що не має наміру приходити на це засідання.

У відповідь на публікацію The Sunday Times бізнесмен заявив, що "звичайно", не отримував підтримки або грошей від Росії на "Брекзит". "Я ніколи в житті не бачив такої плутаної історії", - зазначив Бенкс. Банкір додав, що зустрічався з приводу "Брекзиту" не тільки з російськими, а й з американськими офіційними особами. "Якщо ми російські шпигуни, то з таким самим успіхом нас можна назвати американськими шпигунами", - заявив Бенкс, назвавши "полюванням на відьом" спроби проєвропейськи налаштованих опонентів дискредитувати прихильників Brexit.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram