ГоловнаСвіт

Колишній прем'єр Італії Ренці вирішив піти з посади голови Демократичної партії після поразки на виборах

Партія набрала менш ніж 20% голосів.

Колишній прем'єр Італії Ренці вирішив піти з посади голови Демократичної партії після поразки на виборах
Фото: EPA/UPG

Колишній прем'єр-міністр Італії Маттео Ренці оголосив у понеділок, 5 березня, про рішення піти у відставку з посади генерального секретаря Демократичної партії, про що повідомляє італійське агентство новин ANSA.

Причиною став фактичний провал партії на парламентських виборах у понеділок, де партія Ренці не набрала і 20% голосів.

"Очевидно, що я повинен покинути керівництво Демократичною партією", - сказав Ренці.

Ренці балотувався в одномандатному окрузі у верхню палату італійського парламенту і отримав, за попередніми даними голосування, достатню кількість голосів, однак поза парламентом за результатами виборів опинилася половина міністрів колишнього уряду.

Ренці обіймав посаду національного секретаря Демократичної партії з грудня 2013 року. У 2014-2016 роках він був прем'єр-міністром Італії. Цю посаду він покинув після того, як жителі країни відкинули на референдумі запропоновану кабінетом міністрів конституційну реформу. Предмет референдуму - реформа сенату - вважався не таким важливим, але принципове значення голосуванню додала обіцянка прем'єра подати у відставку в разі поразки.

На парламентських виборах в Італії лідирує правоцентристська коаліція колишнього прем'єр-міністра Сильвіо Берлусконі, в яку входять партії "Вперед, Італіє", Ліга Півночі і "Брати Італії". На другому місці - протестний рух "П'ять зірок", що використовує ліві гасла, на третьому - соціал-демократи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram