ГоловнаСвіт

У США на мітингах вимагають посилення контролю за обігом зброї

Приводом для протестів послужили нові подробиці про стрілка, який вбив 17 людей у школі.

У США на мітингах вимагають посилення контролю за обігом зброї
Фото: EPA\UPG

Після стрілянини в школі міста Паркленд у США жителі штату Флорида вийшли на вулиці, вимагаючи посилити контроль над вогнепальною зброєю. Демонстрації пройшли, зокрема, у містах Сент-Пітерсберг і Форт-Лодердейл, повідомляє “Немецкая волна”.

Мітинги пройшли в неділю, 18 лютого. За різними даними в них взяли участь від декількох сотень до декількох тисяч чоловік. Учасники акції тримали в руках плакати із закликами «Вжийте заходів зараз же» і «Не дозволяйте моїм друзям померти» («Do something now» і «Do not Let My Friends Die»).

На демонстрації в Форт-Лодердейлі одна з тих, що вижила після стрілянини, школярка Емма Гонсалес, різко розкритикувала президента США Дональда Трампа, зокрема, за те, що він підтримує збройових лобістів.

Приводом для протестів послужили нові подробиці про ймовірного стрілка, 19-річного Ніколаса Круза. Зокрема, стало відомо, що Круз, батьки якого померли протягом останніх двох років, був психічно неврівноваженим і схильним до насильства підлітком.

На початку січня невідомий чоловік подзвонив у Федеральне бюро розслідувань (ФБР) і розповів про дивні повідомлення Круза в соцмережах і його планах влаштувати бійню в школі. Чоловік, який телефонував, також попередив, що у підлітка є вогнепальна зброя. Крім того, мати Круза кілька разів викликала поліцію через агресивну поведінки сина. Однак, незважаючи на це, правоохоронці не вжили жодних заходів.

Тим часом Трамп у своєму мікроблозі в Twitter назвав неприпустимим те, що ФБР "пропустило сигнали, що надходять стосовно стрілка в школі Флориди". Замість цього спецслужба "проводить занадто багато часу", намагаючись довести втручання Росії в його минулу передвиборну кампанію, вважає президент. Він закликав ФБР "зайнятися тим, що дійсно важливе".

Нагадаємо, спроби посилити законодавство у сфері контролю за обігом зброї в США робив Барак Обама протягом усього свого президентства. Але Конгрес, в якому більшість становлять республіканці, постійно відхиляв ці ініціативи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram